Francuska počela crpiti svoje rezerve goriva

Francuska je počela crpiti svoje strateške rezerve naftnih proizvoda kako bi se suočila s problemom opskrbe gorivom zbog socijalnih nemira”, objavio je u srijedu Francuski savez naftnih industrija.

“Već dva dana, s obzirom da je bilo problema u funkcioniranju rafiniranja, blokade spremišta, počeli smo u suradnji s vlastima koristiti rezervne zalihe”, izjavio je predsjednik tog profesionalnog tijela Francis Duseux.

Šest od osam francuskih rafinerija radi usporeno ili uopće ne, a spremišta goriva su blokirali štrajkaši i prosvjednici protiv reforme prava na rad, ocijenjene preliberalnom.

“Stanje je napeto”, priznao je Duseux ocjenjujući da potrošači također “malo pridonose” problemu. “Punimo naše rezervoare iz predostrožnosti, jer nas je strah, te je potrošnja povećana tri puta pa i do pet puta u nekim zonama”, objasnio je on. “Nismo opremljeni za tako nešto” na logističkoj razini.

Glasnogovornik vlade Stephane Le Foll potvrdio je u srijedu ujutro da će “država i vlada učiniti što je potrebno da oslobode izvjestan broj tih rafinerija ili spremišta kako bi zajamčili opskrbu Francuzima”.

You may also like