Francuska oštro osudila pučiste na čelu s bivšim generalom Compaoreom

General Gilbert Diendere, bivši načelnik glavnog stožera bivšeg predsjednika Blaisea Compaorea imenovan je predsjednikom Nacionalnog vijeća za demokraciju (CND), novog tijela vlasti koje su ustanovili vojni pučisti pošto su svrgnuli prijelaznu vladu Burkine Fasa, priopćio je u četvrtak CND.

Uveden je policijski sat od 19 do 6 sati a kopnena i zračna granica je zatvorena do drukčije odluke, navodi se u tom priopćenju. Predsjednik prijelaznog parlamenta u četvrtak je pozvao pučiste da odustanu od pokušaja formiranja nove vlasti i poručio kako preuzima dužnost predsjednika države u njegovoj odsutnosti. Francuski predsjednik Francois Hollande osudio je u četvrtak “državni udar” u Burkini Fasu, zatraživši “nastavak rada” dosadašnje prijelazne vlade i oslobađanje njezinih čelnika koji su u zadnja 24 sata u rukama vojnika elitne postrojbe.”Predsjednik Hollande oštro osuđuje državni udar u Burkini Fasu”, ističe se u priopćenju Elizejske palače.

Predsjednik “poziva da se svi uhićeni što prije oslobode, da prijelazna vlada nastavi rad i da se nastavi izborni proces”, dodaje se u tekstu. Pripadnici Pukovnije za predsjednikovu sigurnost (RSP), garde bivšeg predsjednika Blaisea Compaorea koji je svrgnut u listopadu 2014. u uličnim prosvjedima, u srijedu su oteli prijelaznog predsjednika Michela Kafanda i vladu.

U četvrtak ujutro su objavili da su “raspustili” prijelazna tijela vlasti i obećali da će organizirati “slobodne izbore”. RSP kritizira zakon koji pristašama bivšeg predsjednika Compaorea ne dopušta kandidiranje na predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati 11. listopada i kojima bi se završila tranzicija. Po tom, veoma spornom zakonu, ne može se kandidirati nitko tko je podupirao “neustavne promjene”, naime pokušaj Compaorea da izmijeni ustav kako bi ukinuo ograničenje predsjedničkih mandata.

U četvrtak ujutro u prijestolnici Ouagadougouu, gdje je uočen veći broj pripadnika predsjedničke garde, čuli su se pucnjevi. Domaći politički čelnici pozvali su stanovnike da izađu na ulicu i prosvjeduju protiv RSP-ova preuzimanja vlasti. Francuska u Burkini Fasu, svojoj bivšoj koloniji, ima 220 vojnika koji sudjeluju u operaciji protiv džihadista. Bivši predsjednik Blaise Compaore izbjegao je u Obalu Slonovače.