Francuska odobrila neutralni spol

Interspolna osoba je na sudu u Toursu, u središtu Francuske, ishodila da joj u matičnom listu piše da je “neutralnog spola”, prenosi u srijedu francuski dnevni list. Visoki sud u Toursu naredio je matičnoj službi u tome gradu da izmijeni matični list te interspolne osobe gdje je upisana kao muškarac i unese izraz “neutralni spol”, u odluci objavljenoj 20. kolovoza 2015., prenosi dnevnik “20 Minuta”.

“Prvi put”, piše taj besplatni list, “francuski sud je odobrio osobi da napusti binarno spolno razlikovanje naredivši matičaru u gradskoj upravi Toursa da izmijeni njegov matični list” i unese izraz “neutralni spol”. “Nipošto nije riječ o priznavanju postojanja nekog ‘trećeg spola’, nego o spoznaji da se stranka ne može identificirati ni s jednim spolom”, piše u obrazloženju sudske odluke.

Iz straha da “ova odluka ne potakne javnu raspravu koja bi se mogla završiti priznavanjem trećeg spola”, državno odvjetništvo u Toursu je najavilo žalbu na odluku, dodaje dnevnik. Interspolne osobe su osobe koja se rađaju s nedefiniranim (izričito ženskim ili muškim) spolnim organima. U prošlosti se interseksualna osoba nazivala hermafroditom, a pojava hermafroditizmom.

You may also like