Francuska još neće ukinuti izvanredno stanje

Najviši upravni sud u Francuskoj, Državno vijeće, odbilo je u srijedu ukinuti izvanredno stanje proglašeno nakon napada u studenome, kao što je tražila Liga za ljudska prava, rekavši da “teroristička prijetnja” još traje.

Sud je u priopćenju ocijenio da “neposredna prijetnja zbog koje je uvedeno izvanredno stanje nije nestala budući da teroristička prijetnja i opasnost od napada i dalje traju”. Na raspravi održanoj u utorak Liga za ljudska prava zatražila je od Državnog vijeća da “u cijelosti ili djelomično ukine” taj izvanredni režim ili da u protivnom “zatraži od predsjednika da pristupi preispitivanju stvarnih i pravnih okolnosti” zbog kojih je uveden.

U džihadističkim napadima 13. studenog u Parizu kakvi dotad nisu viđeni, ubijeno je 130 ljudi, zbog čega je socijalistička vlada morala posegnuti za tom radikalnom sigurnosnom mjerom. Izvanredno stanje, proglašeno nakon napada, podrazumijeva jačanje policijskih ovlasti jer omogućuje smještanje u kućni pritvor, administrativni pretres danju i noću i zabranu okupljanja, a sve to bez nadzora sudca.

Ligu za ljudska prava su u njezinu zahtjevu poduprli sindikati policajaca i sudaca te 450 akademika, među kojima brojni profesori prava. Sudac za hitne odluke podsjetio je da je izvanredno stanje produljeno na temelju zakona i istaknuo da odlučivanje o njegovu ukidanju nije u nadležnosti Državnog vijeća. Pitanje je iznimno osjetljivo u trenutku kada vlada želi drugi put na 3 mjeseca produljiti taj režim koji bi se trebao završiti 26. veljače.

You may also like

0 comments