Francuska je pokrenula novu potragu za ostacima MH 370

Francuska je pokrenula zračnu, kopnenu i pomorsku potragu na otoku La Reunion i oko njega u nadi da će pronaći još ostataka koji bi mogli biti povezani s nestankom Boeinga 777 na letu MH370, javio je BBC.

Malezija je službeno priopćila da dio krila pronađen na otoku potječe od izgubljenog zrakoplova Malaysia Airlinesa. Međutim, francuski istražitelji još moraju potvrditi vezu, a odbacili su tvrdnje koje su se pojavile da je pronađeno još ostataka. Let MH370 bio je na letu iz Kuala Lumpura u Peking kada je nestao 8. ožujka 2014. U njemu je bilo 239 putnika i članova posade.

Pitanje je hoće li pronađeni ostatak riješiti misterij MH370. Rođaci putnika, koji su uglavnom bili Kinezi, bijesni su jer smatraju da postoje očita nepodudaranja u izjavama francuskih i malezijskih dužnosnika i optužuju vlasti da skrivaju istinu.

Oni su u petak održali prosvjed pred uredima Malaysia Airlinesa u Pekingu, a potom su se naguravali s policijom na vratima malezijskog veleposlanstva. Lu Zhanzhong, čiji je sin bio u zrakoplovu, rekao je za agenciju France presse da želi otići na La Reunion “vidjeti istinu”. “Želim vidjeti je li tamo prtljaga mog sina”, rekao je. “Ne vjerujem posljednjim informacijama o zrakoplovu, lažu nam od početka”, rekao je Zhang Yongli čija je kći bila na tom letu.

Nakon nestanka zrakoplova, brojne kineske obitelji neprekidno tvrde da su njihovi rođaci živi i možda negdje zatočeni, iako postoje elementi koji navode na nesreću. Na društvenim mrežama neki tvrde da se radi o prijevari o ostacima te da misle da su njihovi negdje zadržani živi i zdravi. Francusko pravosuđe je bilo opreznije i istaknuo da se radi o “vrlo čvrstim pretpostavkama”.

Malezija je u nedjelju priopćila da ostaci zrakoplova pronađeni na otoku La Reunion u Indijskom oceanu pripadaju Boeingu 777, tipu aviona kakav je bio onaj koji je nestao prošle godine. “Znamo da su zakrilca službeno identificirana kao dio zrakoplova Boeing 777”, rekao je u priopćenju ministar prometa Liow Tiong Lai.

You may also like