Francuska je kaznila kompanije zbog dogovaranja cijena

Francuski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja kaznio je 20 kompanija za dostavu paketa, uključujući lokalne podružnice međunarodnih divova DHL-a i FedExa, novčanim kaznama u ukupnom iznosu 672,3 milijuna eura zbog dogovaranja cijena tih usluga.

Regulator je utvrdio da su kompanije i trgovinsko udruženje koje ih povezuje razgovarali o podizanju cijena. Također je utvrđeno da su mnoge kompanije već u razdoblju od 2004. do 2010. razmatrale zajedničku metodu uključivanja u cijenu usluge i posebne naknade za gorivo. “Prije i tijekom kampanja podizanja cijena redovno su se organizirali okrugli stolovi na kojima su kompanije mogle usklađivati svoje cjenovne pozicije i osigurati komercijalne pregovore”, stoji u priopćenju agencije za tržišno natjecanje, objavljenom u utorak. “Razgovori su držani u tajnosti i nisu se vodili zapisnici”, dodaje se.

U dogovaranju cijena sudjelovali su i Chronopost, kompanija za dostavu paketa kojom upravlja francuska pošta DPD France, i Geodis, u vlasništvu državnog željezničkog poduzeća SNCF. Te su dvije kompanije, zajedno s DHL-om i TNT-om, bile među osam vodećih članica kartelskog udruženja na koje inače otpada 71 posto francuskog tržišta dostave paketa. Iz regulatora napominju da je sektor za dostavu paketa inače “ključna aktivnosti za francusku industriju”. Proizvođačima je jako važna usluga dostave paketa drugim kompanijama i klijentima a maloprodajne internetske kompanije potpuno su ovisne o toj usluzi kada je u pitanju isporuka naručene robe. “Dogovaranje cijena pogodilo je gotovo cijelu francusku industriju i trgovinu, uključujući sektor elektronskog poslovanja koji doživljava snažan uzlet”, ističu iz agencije. Kazna je druga po visini koju je regulator odrezao u proteklih 15 godina.

You may also like

0 comments