Francuska i SAD su istomišljenici glede Sirije

Francuska i SAD istomišljenici su oko činjenice da će se njihov vojni angažman u Siriji “završiti onog dana kad se okonča rat protiv Islamske države”, izjavio je u ponedjeljak Emmanuel Macron.
“Imamo samo jedan vojni cilj: rat protiv Islamske države”, kazao je francuski predsjednik po završetku razgovora s novozelandskom premijerkom Jacindom Ardern u Elizejskoj palači.

“Bijela kuća ima pravo podsjećati da je vojni angažman uperen protiv ISIL-a i završit će onog dana kad završi rat protiv ISIL-a. Francuska ima isti stav”, naglasio je Macron. “Nisam dao naslutiti nikakvu promjenu jučer”, naglasio je on.

U tv intervjuu na postaji BFMTV i Mediapart, kazao je da je Francuska “uvjerila” Trumpa “da treba ostati” u Siriji. Nekoliko sati kasnije, Bijela kuća je objavila da se misija američkih snaga raspoređenih u Siriji “nije promijenila” te da predsjednik Donald Trump želi da se vrate u SAD “što je prije moguće”.

Sirija će trebati 400 milijardi američkih dolara za obnovu nakon više od sedam godina građanskog rata, citirao je u razgovoru za ruske medije sirijskog predsjednika član izaslanstva ruskog parlamenta nakon nedjeljnog posjeta Damasku.

Dimitri Sabljin, zastupnik ruske Dume, za rusku je državnu novinsku agenciju RIA Novosti u nedjelju izjavio kako će prema procjenama predsjednika Asada Sirija trebati 400 milijardi dolara za “obnovu infrastrukture” za koju se očekuje da će trajati od 10 do 15 godina.

Sabljin je predvodio izaslanstvo ruskih parlamentaraca koje se u nedjelju u sirijskoj prijestolnici sastalo s predsjednikom Asadom.Sirijski predsjednik kazao je prema navodima ruskog dužnosnika da zapadne naftne i plinske kompanije nisu dobrodošle – za  razliku od ruskih.

Sirijski državni proračun za fiskalnu 2018. godinu iznosi 3.187 milijardi sirijskih funta (približno 6,19 milijardi dolara). “Stanje u sirijskom gospodarstvu bitno je pogoršano zbog kontinuiranog sukoba koji je započeo 2011. godine. Aktivnosti su u razdoblju od 2010. do 2017. pale više od 70 posto”, pokazuju CIA-ini osnovni podaci o Siriji.

Sirijska državna agencija SANA potvrdila je sastanak sirijskog predsjednika i ruskog parlamentarnog izaslanstva, napominju ruski mediji, navodeći kao teme sastanka “tripartitni raketni napad, kampanju dezinformacija i laži u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN)”.

Europska unija je u ponedjeljak na sastanku u Luxembourgu snažno osudila sirijski režim za katastrofalnu humanitarnu situaciju u zemlji i uporabu kemijskog oružja te pokazala “razumijevanje” za napade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske čiji je cilj bio uništenje kemijskog oružja te je pozvala na oživljavanje političkog procesa jer nema “vojnog rješenja” za sirijsku krizu.

“Sirijski režim snosi daleko najveću odgovornost za katastrofalnu humanitarnu situaciju i patnje sirijskog naroda. Snažno osuđujemo ponovnu i kontinuiranu uporabu kemijskog oružja od strane sirijskog režima, uključujući i posljednji napad u Dumi, što je teško kršenje međunarodnog prava i uvreda za ljudsko dostojanstvo”, kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se okupili u ponedjeljak na redovitom mjesečnom sastanku.

“U tom kontekstu, Vijeće razumije da su ciljani napadi Sjedinjenih Država, Velika Britanije i Francuske na postrojenja za kemijsko oružje u Siriji bili specifične mjere koje su poduzete s jedinim ciljem da se spriječi sirijski režim da i dalje koristi kemijsko oružje za ubijanje vlastitog naroda. Vijeće podržava sve napore koji imaju za cilj sprečavanje uporabe kemijskog oružja”, dodaje se u zaključcima.

Ministri su također pozvali na oživljavanje političkog procesa, ističući da nema vojnog rješenja te izrazili žaljenje zbog ruske i iranske potpore sirijskom režimu. “Ističemo da sadašnju situaciju treba iskoristiti za oživljavanje procesa za traženje političkog rješenja za sirijski sukob. EU ponavlja da ne može biti vojnog rješenja. Suprotno tome, sirijski režim uz potporu Rusije i Irana od prošle godine pojačao je vojne operacije ne obazirući se na civilne žrtve”, kažu ministri.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini smatra da je konferencija EU-a i UN-a o budućnosti Sirije, koja se sljedeći tjedan održava u Bruxellesu, dobra prilika za oživljavanje političkog procesa. “Znam da to zvuči nadrealno u kontekstu rata, ali ako postoji nada za Siriju, onda je to sirijski narod kojemu je dosta sukoba i rata i koji bi mogao dati poticaj za ozbiljne pregovore”, rekla je Mogherini.

O potrebi oživljavanja političkog procesa govorio je i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, koji je također istaknuo da rješenje nije moguće pronaći bez Rusije. “Najprije treba osigurati primirje i dostavu humanitarne pomoći te prijelaznu vladu u Siriji”, rekao je Maas.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnosn izjavio je po dolasku na sastanak da je odluka o zračnim napadima bila “potpuno opravdana” te je pozdravio međunarodnu potporu za tu akciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske.

You may also like

0 comments