Francuska i Njemačka žele spasiti iranski sporazum

 Njemačka i Francuska priopćile su u ponedjeljak da će ostati u nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila iz 2015. čak i ako se Sjedinjene Države iz njega povuku, a njemački ministar vanjskih poslova izjavio je da bi svijet bio manje siguran bez tog sporazuma.
Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je povlačenjem iz tog sporazuma na način da ga neće produžiti 12. svibnja ako europske potpisnice ne uklone njegove “nedostatke”.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je kako je jasno da je taj sporazum učinio svijet sigurnijim te da postoji rizik od eskalacije ako se on otkaže.

“Mislimo da nema opravdanog razloga za povlačenje iz ovog sporazuma i nastavit ćemo to u to uvjeravati naše američke prijatelje”, rekao je Maas na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s francuskim šefom diplomacije Jean-Yvesom Le Drianom. “….Kao što je Jean-Yves rekao, mi se želimo pridržavati tog sporazuma”, dodao je Maas.

Le Drain je kazao da će Francuska, Britanija i Njemačka poštovati nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. bez obzira na odluku Sjedinjenih Država, koja će biti donesena kasnije ovaj tjedan, jer je to najbolji način za izbjegavanje širenja nuklearnog naoružanja.

“Odlučni smo u tome da spasimo taj sporazum jer nas on štiti od širenja nuklearnog naoružanja i predstavlja pravi način za zaustavljanje Irana da dođe u posjed nuklearnog oružja”, rekao je Le Drien.

Europske zemlje predane su očuvanju sporazuma s Iranom, ali u želji da privole Sjedinjene Države na ostanak u njemu, spremne su razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama. Riječ je odredbama koje se svrstavaju u četiri stupa: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu.

Iranski predsjednik Hasan Rohani dao je u ponedjeljak naznake da bi Iran mogao ostati predan nuklearnom sporazumu čak i ako se SAD iz njega povuče.

You may also like

0 comments