Francuska i Japan zabrinuti zbog summita G7

Japanska vlada je ocijenila “žalosnom” američku odluku o uvođenju carina partnerskim zemljama na uvoz čelika i aluminija te upozorila da bi to moglo imati “negativan učinak” na cjelokupan svjetski trgovinski sustav, javlja u ponedjeljak AFP.
“Strahujemo da bi mjere američke administracije, koja se poziva na nacionalnu sigurnost, mogle poremetiti svjetsko tržište. To bi moglo imati negativan učinak ne samo na gospodarsku suradnju između Japana i SAD-a, već i na svjetski trgovinski multilateralni sustav reguliran pravilima Svjetske trgovinske organizacije”, kazao je glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga.

Izrazio je žaljenje što se situacija nije popravila niti nakon što je Japan izrazio svoju zabrinutost SAD-u.

Ured francuskog predsjednika je istodobno u ponedjeljak priopćio da se stajalištima SAD-a o trgovini, klimatskim promjenama i vanjskoj politici zakomplicirala mogućnost postizanja zajedničkih zaključaka summit G7, sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, koji će se ovoga tjedna održati u Quebecu.

“Američka pozicija oko nekih pitanja mogla bi pregovore o konačnim zaključcima (summita) učiniti problematičnim”, naveo je izvor blizak uredu francuskog predsjednika, navodeći posebice neke poteze američke vanjske politike poput izlaska SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom i premještanja američkog veleposlanstva u Izraelu u Jeruzalem.

Prema tom izvoru, predsjednici Emmanuel Macron i Donald Trump mogli bi na rubu samita održati bilateralne razgovore.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona pozdravio je u ponedjeljak stajališta koja je o reformi Europske unije i eurozone iznijela njemačka kancelarka Angela Merkel.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dolazi u ponedjeljak u službeni posjet Njemačkoj, a glavna tema razgovora trebala bi biti budućnost nuklearnog sporazuma s Iranom, dok istodobno vodeći njemački političari od njemačke kancelarke Angele Merkel traže da ne popušta kad je u pitanju politika prema Iranu.

„Kontrole naoružanja kao ključni dio sporazuma s Iranom su vrlo važan aspekt i mi ih moramo zadržati u svakom slučaju“, rekao je predsjednik njemačko-izraelske parlamentarne grupe u Bundestagu Alexander Graf Lambsdrof (Liberalno-demokratska stranka FDP) u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk u ponedjeljak.

On je istaknuo kako njemačko-izraelsko prijateljstvo nema alternative ali da Berlin mora zastupati i neka stajališta koja možda nisu sukladna s izraelskima.  „Tako prisni odnos kao što je njemačko-izraelski je u stanju izdržati i neke razlike u mišljenju“, rekao je Lambsdorf.

Netanyahu u ponedjeljak dolazi u Berlin kao prvu postaju obilaska europskih metropola u kojima će se, kako je najavio pred izraelskim parlamentom, založiti za ukidanje nuklearnog sporazuma s Iranom te za oštriji odnos prema Teheranu, posebice u svjetlu iranske uloge u sukobima na Bliskom istoku i osobito u Siriji.  Njemačka vlada, zajedno s europskim partnerima, podržava zadržavanje na snazi nuklearnog sporazuma s Iranom nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio izlazak SAD-a iz ovog sporazuma.

Njemačka vlada je nedavno kritizirala i „nesrazmjernu upotrebu sile“ izraelskih snaga u sukobima s palestinskim prosvjednicima na Pojasu Gaze tijekom kojih je posljednjih tjedana, prema nekim izvorima, poginulo preko 100 Palestinaca, što bi također trebala biti tema današnjih razgovora s kancelarkom Angelom Merkel.

Posjet Benjamina Netanyahua u ponedjeljak poslijepodne prate neuobičajeno oštre sigurnosne mjere. Tijekom boravka izraelskog premijera u njemačkoj metropoli zračni prostor je zatvoren za sve letove osim linijskih, a dobar dio središta grada bit će zatvoren za promet.

Također će za promet biti zatvorena i rijeka Spree, koje protječe neposredno uz ured njemačke kancelarke i koja je zbog svojih tura obilaska brodovima omiljena kod turista

You may also like

0 comments