Francuska je spriječila nekoliko terorističkih napada

Francuski premijer Manuel Valls izjavio je u četvrtak da je u Francuskoj posljednjih mjeseci spriječeno “pet napada”, pošto je u siječnju u džihadističkim napadima u Parizu ubijeno 17 osoba.

“Brojni napadi su spriječeni, njih pet, uključujući i napad do kojeg srećom nije došlo u Villejuifu, pariškom predgrađu, prije nekoliko dana”, kazao je na radiju France Inter šef vlade. U srijedu su vlasti objavile da su u nedjelju uhitile Alžirca koji je namjeravao izvršiti napad na crkvu u južnom predgrađu Pariza. Student od 24 godine, priveden nakon što se, kako se čini, ranio vlastitim oružjem, osumnjičen je i da je ubio ženu u automobilu neposredno prije, iz još neutvrđenih razloga.

Po Vallsu, “sve navodi” na to da je plan smišljen “zajedno s osobom koja bi mogla biti u Siriji, došlo je do razmjene komunikacije, naredba je izdana a cilj je bila jedna crkva”.

“Prijetnja nije nikada bila tako velika, nikada se nismo morali suočiti s takvim tipom terorizma u našoj povijesti”, istaknuo je francuski premijer po kojemu je “popisano 1573 Francuza ili državljana Francuske zbog povezanosti s terorističkim skupinama”. (Agencije)