Frančić: Očekujemo kasniji interes ulagača

U tvrtki LNG Hrvatska očekuju da će se trgovci plinom tek u kasnijim fazama natječaja početi aktivnije uključivati u zakup kapaciteta LNG terminala na Krku, a nisu mogli komentirati rezultate prvog kruga natječaja, kojeg smatraju svojevrsnim ispitivanje tržišta i konkurencije.
“S obzirom na povjerljivost postupka zakupa kapaciteta nismo u mogućnosti direktno komentirati rezultate prvog kruga zakupa kapaciteta, ali poznavajući način rada trgovaca prirodnim plinom na otvorenom tržištu, možemo očekivati njihovo aktivno uključivanje u kasnijim fazama zakupa kapaciteta, jer je prvi krug svojevrsno ispitivanje tržišta i konkurencije”, istaknuo je u izjavi za Hinu direktor tvrtke LNG Hrvatska Goran Frančić
.

Podsjeća da se postupak provodi sukladno Pravilima provedbe obvezujuće faze Open Season postupka koji su primili svi registrirani učesnici postupka.

“Između ostaloga, tim su Pravilima određeni rokovi i način podnošenja obvezujućih ponuda u tri moguća kruga”, istaknuo je Frančić.

Prvi krug podnošenja obvezujućih ponuda završio je 8. travnja, nakon čega slijedi postupak raspodjele kapaciteta i provedbe ekonomskog testa te započinje provedba drugog kruga podnošenja obvezujućih ponuda s rokom dostave do 6. svibnja.

Ako bude potrebno, provodit će se i treći, finalni krug obvezujućeg zakupa kapaciteta s rokom dostave obvezujućih ponuda do 23. svibnja, navodi Frančić.

“Nakon provedenog finalnog postupka raspodjele kapaciteta konačni rezultati zakupa objaviti će se 28. svibnja, nakon čega će se moći govoriti o uspješnosti cjelokupnog postupka, a posljedično tome i o uspješnosti projekta. Napominjem da je moguće i produžiti vrijeme za podnošenje obvezujućih ponuda u pojedinim krugovima, ukoliko to zahtijevaju učesnici i iz razloga uspješne provedbe postupka bude s naše strane prihvaćeno”, istaknuo je Frančić, dodajući da su u LNG Hrvatska i dalje pozitivni u pogledu očekivanog ishoda zakupa kapaciteta.

Jutarnji list u subotnjem je broju, pozivajući se na neslužbene informacije iz dva izvora, objavio da je tvrtka LNG Hrvatska u prvom krugu natječaja za zakup kapaciteta zaprimila samo jednu ponudu, i to navodno ponudu Ine za tek 100 milijuna prostornih metara prirodnog plina godišnje. Novi list u izdanju od nedjelje navodi kako se “od upućenih može čuti kako nije pristigla samo jedna ponuda, no nema ih puno”.

Sredinom veljače ove godine Frančić je u razgovoru za Hinu naveo kako je “u neobvezujućoj fazi Open Season postupka interes za zakup kapaciteta plutajućeg LNG terminala iskazalo dvadesetak kompanija, a dvanaest ih je dostavilo ponude za zakup kapaciteta u ukupnom iznosu većem od inicijalno ponuđenog kapaciteta od 2,6 milijardi prostornih metara plina, koliko trenutno dozvoljava kapacitet transportne plinske mreže”.

You may also like

0 comments