Home Europska unija FPO optužuje za izbornu krađu na austrijskim izborima

FPO optužuje za izbornu krađu na austrijskim izborima

by Agencije

Austrijska krajnja desnica, koja je izgubila na predsjedničkim izborima prošlog tjedna, ispitat će “nebrojene” slučajeve nepravilnosti koji su popratili glasovanje, radi eventualnog osporavanja rezultata, izjavio je u nedjelju šef FPO-a Heinz-Christian Strache.

“Zatražit ćemo od neutralnog i nezavisnog tijela da ispita nebrojene indikacije o nepravilnostima i potom ćemo odlučiti” treba li opovrći rezultate glasovanja, izjavio je Strache za dnevnik Kronen-Zeitung. “Brojne su naznake koje dolaze od glasača te pet tužbi zbog kršenja zakona”, dodao je on u intervjuu, upozoravajući da bi se “rezultat izbora mogao promijeniti”.

Ekolog Alexander Van der Bellen pobijedio je tijesno 24. svibnja na predsjedničkim izborima naspram Norberta Hofera iz austrijske Slobodarske stranke (FPO) koji je zamalo propustio postati prvi predsjednik krajnje desnice u Europi. S 50,3 posto glasova, Van der Bellen, nekadašnji čelnik Zelenih, pobijedio je protivnika za 0,6 posto ili 31.026 glasova. Norbert Hofer dobio je 49,7 posto glasova.

Related Posts