Forex: Tečaj eura je oslabio uslijed slabosti europskog gospodarstva

Tečaj eura u četvrtak je na međunarodnim deviznim tržištima skliznuo prema dolaru nakon što su objavljeni slabašni podaci o poslovnim aktivnostima u eurozoni koji nisu baš najbolje primljeni kod ulagača. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,0684 dolara, što znači da se, kao i proteklih nekoliko tjedana, drži i dalje unutar raspona od 1,0520 do 1,0849 dolara.

Dolar je istodobno blago ojačao i prema jenu te se njime trgovalo po 119,86 jena, i na putu je dobitaka četvrti dan zaredom. Trgovci valutama i dalje su osjetljivi na razvoj situacije u Grčkoj koja ostaje u njihovu fokusu, no jasnije signale na tome planu vjerojatno ne treba očekivati prije sastanka Eurogrupe idućeg ponedjeljka.

Lošijem raspoloženju ulagača pridonijele su i slabije vijesti iz gospodarstva eurozone, ponajprije one o aktivnostima u sektorima proizvodnje i usluga u Njemačkoj i Francuskoj, dvama najvećim gospodarstvima eurozone. Rast poslovnih aktivnosti u travnju je u eurozoni usporio, pokazalo je izvješće londonskog Markita, a unatoč izrazitijem padu eura koji je mogao poduprijeti izvoz te uvođenju programa kvantitativnog ublažavanja monetarne politike. “Malo pozitivnog može se iščitati iz brojki iz francuskog poslovnog sektora. Morat ćemo pričekati, no zasad nam signali govore o slabijem početku drugog tromjesečja”, kazao je Timo Del Carpio, europski ekonomist u RBC-u u Londonu.

Među značajnim valutnim kretanjima izdvaja se britanska funta koja je u srijedu poskočila nakon objave zapisnika s posljednjeg sastanka britanske središnje banke, koji su tržišta protumačila nešto manje naklonjenim labavljenju monetarne politike. Njezin uzlet u četvrtak je donekle posustao, pa se funtom trgovalo po 1,4980 dolara.

Daljnje smjernice ulagačima u vezi mogućeg povećanja kamatnih stopa u SAD-u moglo bi dati izvješće o PMI indeksima u najvećem svjetskom gospodarstvu, koje se očekuje tijekom dana. (Agencije)