Forex srušio dobit i prihode METRO-a

Njemački trgovački div Metro u utorak je izvijestio da je fiskalnu 2014/2015. godinu završio s gubitkom zbog slabe prodaje koju su zakočili nepovoljni valutni tečajevi. U fiskalnoj godini koja je završila u rujnu kompanija je poslovala s gubitkom pripisivom dioničarima od 263 milijuna eura ako se izuzme doprinos prodane Galerije Kaufhof. Ako se uključi i taj dio poslovanja, Metro je fiskalnu godinu zaključio s dobiti pripisivoj dioničarima od 672 milijuna eura.

U prethodnoj fiskalnoj godini Metro je zabilježio prilagođen gubitak pripisiv dioničarima od 57 milijuna eura. Ako se uključi i Galeria Kaufhof, Metro je 2013/2014. zaključio s dobiti od 127 milijuna eura. Prodaja Galerije Kaufhof, uključujući sve lokacije u Njemačkoj i Belgiji, kanadskom Hudson Bay Companyju zaključena na kraju rujna. Vrijednost transakcije iznosila je 2,825 milijardi eura, uključujući obveze, a Metro je njome želio svesti razinu neto duga ispod razine od 3,2 milijarde eura.

Gubitak u fiskalnoj 2014/2015. povezan je sa slabom prodajom pod utjecajem nepovoljnih valutnih tečajeva. Tako su godišnji prihodi kliznuli 1,2 posto, na 59,2 milijarde eura, a uz nepovoljne valutne tečajeve, kao razlog se navode i čimbenici vezani za portfelj. Prihodi od prodaje u trgovinama koje posluje dulje od godinu dana uvećani su 1,5 posto. Metroov EBIT prije izvanrednih stavki iznosio je 1,51 milijardu eura, uz negativan utjecaj tečajnih razlika od ukupno 117 milijuna eura. U Metrou ističu kako su time značajno nadmašili usporedivu brojku iz prethodne godine od 1,41 milijardu eura prilagođenu za utjecaj valutnih tečajeva.

Upravni odbor Metroa namjerava na godišnjoj skupštini dioničara predložiti isplatu dividende za financijsku 2014/2015. godinu u iznosu od eura po redovnoj dionici. Za financijsku 2015/2016. u Metro grupi očekuju blagi rast ukupnih prihoda unatoč nastavljenim izazovima u gospodarskom okruženju. Blagi rast prihoda očekuju i od prodaje u trgovinama otvorenima dulje od godinu dana. EBIT prije posebnih stavki po njihovim bi očekivanjima u novoj fiskalnoj godinu trebalo blago nadmašiti razinu iz godine ranije, nakon što se uzme u obzir i dobit od prodaje nekretnina.

You may also like

0 comments