FOREX: Franak ojačao prema euru

Euro je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima skliznuo s najviše razine u mjesec dana prema dolaru, dok je švicarski franak ojačao prema euru nakon što je švicarska središnja banka zadržala ključne kamatne stope na rekordno niskim razinama.

Eurom se tako trgovalo po 1,0975 dolara, što znači da je oslabio za 0,5 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije. Drži se tako ispod najviše razine u mjesec dana od 1,1044 dolara, koju je u jednom trenutku dosegnuo u srijedu. Europska valuta spustila se na 1,08 švicarskih franaka, najnižu razinu u posljednjih tjedan dana, nakon objave SNB-ove odluke o kamatnim stopama. Iz središnje su banke. međutim, poručili da će i dalje biti aktivni na valutnim tržištima, pokazujući spremnost na intervencije bude li potrebe za tim.

Prije prošlotjedne redovne mjesečne sjednice Europske središnje banke (ECB) većina ekonomista koji su sudjelovali u anketi Reutersa prognozirala je da SNB neće mijenjati kamatne stope. No, trećina njih, strepeći da bi daljnje ublažavanje monetarne politike u eurozoni moglo poduprijeti franak, očekivala je da će SNB srezati kamatne stope.

ECB je ublažio monetarnu politiku, no ne u mjeri u kojoj su to tržišni sudionici prognozirali pa je euro ojačao a otklonjeni su i pritisci na SNB da poduzme nove korake i oslabi franak, pojašnjavaju analitičari. “SNB je imao priliku ublažiti monetarnu politiku poput ECB-a i zadržati različite kamatne stope među valutnim parovima i obeshrabrivati odljev. No oni nisu odlučili učiniti tako. Stoga svjedočimo slabljenju eura prema franku”, kazao je Chris Turner, valutni analitičar u banci ING. SNB je naglasio spremnost za intervencije na valutnim tržištima kako bi oslabio franak kojeg smatra značajno precijenjenim.

You may also like