Forex: Dolar se stabilizirao

Tečaj dolara u utorak se u trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima stabilizirao prema košarici valuta, nadoknadivši većinu gubitaka zabilježenih nakon objave podataka o zaposlenosti u SAD-u prošloga petka koji očito nisu impresionirali ulagače.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, ojačao je na 97,07 bodova. Stabilizirao se tako nakon jučerašnjeg pada na 96,329 bodova, što znači da su pritisci na američku valutu zbog slabijih podataka s tržišta rada bili kratkoga vijeka. Euro je u takvim okolnostim skliznuo 0,1 posto prema dolaru, na 1,0935 dolara. Jedinstvena valuta i dalje se tako ne uspijeva zadržati iznad 1,10 dolara, kao ni posljednjih tjedana, unatoč naznakama jačanja gospodarstva eurozone.

Istodobno je dolar prema jenu ojačao 0,2 posto, na 119,75 jena, odskočivši tako s 118,71 jena, na koliko se nakratko spustio prošloga petka nakon objave podataka o zaposlenosti u SAD-u. “Tržišta su došla do zaključka da se ne mogu smanjiti očekivanja u vezi američkog gospodarstva samo zbog jedne slabije brojke. Pa ni podatak o plaćama nije bio loš”, kazao je Kyosuke Suzuki, direktor odjela trgovanja valutama pri banci Societe Generale.

U fokusu ulagača uobičajeno su izjave dužnosnika američke središnje banke Fed, a od najnovijih se izdvaja ona predsjednika ogranka Feda u New Yorku Williama Dudleya koji je u ponedjeljak izjavio kako najnoviji podaci o zaposlenosti u značajnoj mjeri zrcale kratkotrajne čimbenike, ponajprije neuobičajeno oštru zimu. Od dobrih vijesti izdvaja se izvješće o uslugama u američkom sektoru usluga koje je u ponedjeljak pokazalo ohrabrujuće jačanje izvoza i zapošljavanja u ožujku, dodatno podupirući ocjene da se gospodarstvo može brzo oporaviti nakon znatnijeg usporavanja u prvom tromjesečju.

Ohrabrujuće vijesti stižu i iz eurozone gdje su poslovne aktivnosti u ožujku ubrzale, pri čemu je konačni ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji objedinjuje proizvodni i uslužni sektor, porastao na 54 boda, s 53,3 boda u veljači. Neznatno je, pak, slabiji od 54,1 boda koliko je objavljeno u prvoj procjeni londonske tvrtke Markit. (Agencije)

You may also like