Ford na meti kritika zbog zatvaranja tvornice

Američki proizvođač automobila Ford našao se u ponedjeljak na meti kritika francuske vlade zbog planiranog zatvaranja tvornice mjenjača na jugozapadu zemlje u kojoj je zaposleno 850 ljudi.
Nakon burnog sastanka uprave s francuskim dužnosnicima ministar gospodarstva Bruno Le Maire ljutito je komentirao namjeru američke grupe da zatvori tvornicu nedaleko Bordeauxa umjesto da je proda francuskom kupcu.

“Ako misle da tek tako mogu staviti ključ u bravu i da državne i lokalne vlasti neće reagirati, griješe”, rekao je novinarima Le Maire. “Borit ćemo se i nećemo dopustiti da nas se iskorištava. Fordovo stajalište ne može se braniti, a protiv neobranjivog se treba boriti”, dodao je francuski ministar. Ford je u veljači objavio da će prestati investirati u tvornicu u Blanquefortu, koja proizvodi mjenjače od 1972. godine. Njihova objava našla na dnevnom redu francuske i američke vlade.

Tvornica je postala novo bojno polje francuskih sindikata i američkih multinacionalnih kompanija koje u Francuskoj često opisuju kao bezdušne kapitaliste sklone ukidanju radnih mjesta. Gradonačelnik Bordeauxa i bivši premijer Alain Juppe izašli su sa sastanka s Fordovom upravom prije njegova završetka, ljutito optužujući kompaniju da “nas vuče za nos”.

Juppeova i Le Maireova ljutnja fokusirala se na Fordovu nesklonost ponudi proizvođača Punch Powerglidea sa sjedištem u Strasbourgu, koji je bio spreman kupiti tvornicu uz obećanu dodatnu pomoć države.

“U petak sam telefonski razgovarao s predsjednikom Forda i kazao mi je da između Punchove kupnje tvornice i njezina zatvaranja Ford preferira zatvaranje tvornice”, rekao je Le Maire. “Nikako se ne slažem s takvim izborom”, naglasio je francuski ministar gospodarstva.

You may also like

0 comments