Home Energetika Fond nastavlja s financiranjem energetske obnove kuća

Fond nastavlja s financiranjem energetske obnove kuća

by Agencije

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavlja sa sufinanciranjem energetske obnove višestambenih zgrada te će s predviđenih 50 milijuna kuna sufinancirati obnovu 63 višestambene zgrade, a najviše u Rijeci.

Najviše zgrada čiju će obnovu sufinancirati Fond je u Rijeci, njih 14, dok će se u Lipiku obnavljati 11 zgrada, po 8 u Zagrebu i Splitu, u Vukovaru četiri, Petrinji tri, doznaje Hina u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Riječ je o rezultatima natječaja energetske obnove višestambenih zgrada koji je bio objavljen koncem rujna prošle godine. S obzirom na kriterije bodovanja i predviđenih 50 milijuna kuna pravo na subvencije ostvarilo je tih 63 višestambenih zgrada. “S obzirom da su planirana sredstva ograničena, prihvatili smo sufinanciranje obnove 63 zgrade čiji projekti će ostvariti najveće uštede energije”, istaknuo je nakon objavljenih rezultata natječaja v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić. Projekti su ukupno vrijedni 99,2 milijuna kuna, od kojih će Fond osigurati 49,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

“Energetske uštede koje se prosječno ostvaruju u projektima obnove zgrada kreću se oko 60 posto pa će građani moći računati na značajno manje račune za grijanje i veću udobnost stanovanja. Nije zanemariv ni utjecaj koji ovi projekti imaju na hrvatsko gospodarstvo kroz otvaranje novih radnih mjesta te na smanjenje emisija stakleničkih plinova”, istaknuo je Majdandžić.

V.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost također je najavio da će u srpnju biti raspisan novi natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada a nakon toga i natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Novost je da se projekti više neće financirati iz nacionalnih sredstava, nego iz dostupnih Europskih fondova. “U sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za obnovu stambenog sektora do 2020. godine dostupno je čak 100 milijuna eura – 30 milijuna eura za obnovu obiteljskih kuća, dok je 70 milijuna eura predviđeno za obnovu višestambenih zgrade. Međutim, povlačenje EU sredstava podrazumijeva i prilagodbu uvjeta sufinanciranja”, rekao je Majdandžić.

Objasnio je da će se pri određivanju visine poticaja u obzir uzimati kriteriji razvijenosti županije pa će se poticaji kretati od 40 do 50 posto. Naime, europska pravila projekte energetske obnove tretiraju kao projekte koji svojim korisnicima donose značajne uštede, pa samim tim i izravnu financijsku korist.

Na natječaj za europska sredstva građani će moći prijaviti zgrade D razreda ili lošije ako su smještene na kontinentu, odnosno C razreda i lošije ako se nalaze u primorju. Moguća će biti obnova samo cjelovitih zgrada, a ne pojedinačnih ulaza te će projekti, kako bi se kvalificirali za sufinanciranje, morati ostvariti više od 50 posto ušteda energije potrebne za zagrijavanje. Uvjeti natječaja još se usuglašavaju s ministarstvima graditeljstva i prostornog uređenja te regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Više detalja o izmjenama programa očekuju se u tjednima koji slijede, pa iz Fonda građane pozivaju da redovito prate internetske stranice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. “Svjesni smo da postoji veliki broj zgrada već sada spremnih za obnovu te vjerujemo kako neće biti problem prilagoditi postojeće projekte kako bi zadovoljili nove uvjete sufinanciranja”, rekao je Majdandžić.

Related Posts