Fokus na jačaju uloge BRICS-a u multipolarnom svijetu

U sjeni tjeralice za Putinom

Ministri vanjskih poslova zemalja BRICS-a su u četvrtak učvrstili svoju ambiciju u suprotstavljanju zapadnim silama, ali su njihove pregovore u Južnoafričkoj Republici zasjenila pitanja o sudjelovanju ruskog predsjednika na nadolazećem summitu u toj zemlji.

Južnoafrička ministrica vanjskih poslova Naledi Pandor izjavila je da se razmatraju opcije ako se Vladimir Putin, za kojim je raspisana potjernica Međunarodnog kaznenog suda (ICC), pojavi na planiranom summitu BRICS-a u kolovozu u Johannesburgu.

Kao članica ICC-a, Južnoafrička Republika bi teoretski trebala uhititi Putina, ali Pandor je izjavila da će predsjednik Cyril Ramaphosa donijeti konačnu odluku. Pozivnice su već poslane svim šefovima država.

ICC je u ožujku optužio Putina za ratne zločine zbog deportacije djece s ukrajinskih teritorija pod ruskom okupacijom. Rusija negira optužbe, a Južnoafrička Republika je pozvala Putina u siječnju.

Ministri su se usredotočili na jačanje utjecaja BRICS-a u multipolarnom svijetu. Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar istaknuo je potrebu za reformom globalnog donošenja odluka kako bi se smanjila koncentracija moći i omogućila veća uključenost više nacija.

BRICS je prije bio više simbolična suradnja gospodarstava u usponu, ali je u proteklim godinama dobio konkretniji oblik, posebno nakon rata u Ukrajini 2022. godine.

Također su raspravljali o mogućem prijemu novih članica, a države poput Venezuele, Argentine, Irana, Alžira, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata su izrazile interes ili službeno se prijavile za članstvo.

Kineski zamjenik ministra vanjskih poslova Ma Zhaou izrazio je podršku proširenju BRICS-a kako bi se povećao utjecaj bloka i bolje služio interesima zemalja u razvoju.

Na sastanku su također prisustvovali iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian i saudijski ministar vanjskih poslova Princ Faisal bin Farhan Al Saud. Sastanak će se nastaviti i u petak.

You may also like