Flego i Miletić: Želimo suradnju, a ne žicu

Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić u utorak su u Puli na tradicionalnome božićnom i novogodišnjem primanju poručili kako Istra u idućoj godini želi graditi suradnju sa zemljama u okruženju, a ne žičanu ogradu.

“Žica nije suradnja, i to je nama neprihvatljivo, i mi to osuđujemo. To što Slovenci rade, rade protiv temeljnih načela i principa funkcioniranja Europske unije, principa slobodnog protoka ljudi i dobara. Mi želimo graditi suradnju, a ne žičanu ogradu”, istaknuo je istarski župan Valter Flego, a pulski gradonačelnik Boris Miletić oštro je osudio ono što se posljednjih dana događa na granici Istre sa Slovenijom. “Ulazeći u Europsku uniju, svi smo se iskreno veselili da će konačno Istra biti bez granica sa slovenskim i talijanskim dijelom. Mislim da postavljanje bodljikave žice nije nešto što je u kulturi naših naroda, nešto što je prihvatljivo svima nama. Takve poteze treba osuditi”, poručio je Miletić.

Flego je ovu godinu ocijenio dinamičnom, izazovnom i u konačnici uspješnom, godinom u kojoj su počeli i dovršeni mnogi projekti, čime su ostvareni pozitivni trendovi. Govoreći o najvažnijim projektima, istaknuo je početak gradnje pulske Opće bolnice, otvaranje menze i studentskog doma u Puli te početak natapanja velikih poljoprivrednih površina u Valturi u blizini Pule. Također je istaknuo da je Istra ove godine ostvarila sjajne turističke rezultate koji govore o porastu dolaska turista od 8,6 posto te turističkih noćenja od šest posto, čime se, kako je rekao, “u Istri ne govori više o turističkoj sezoni, nego o turističkoj godini”.

“Istra je regija primjer za sve ostale regije i želi se uspoređivati s najboljim regijama u Europi. Stoga od buduće Vlade očekujemo da prepozna Istru kao regiju i da pomogne u realizaciji svih projekata koje spremamo zajedno s privatnim sektorom”, rekao je Flego, ističući kako je za ostvarenje tih ciljeva potrebna suradnja u Istri te s Vladom i zemljama u okruženju, pri čemu je dodao da žica nije suradnja te kako ona nije prihvatljiva.

You may also like

0 comments