Fižulić: Zašto se nismo priključili na talijanski LNG?

Fižulić: Zašto se nismo priključili na talijanski LNG?
Gost nedjeljne emisije EnergyPress na N1 televiziji bio je Goranko Fižulić, ministar gospodarstva u vladi Ivice Račana i financijski analitičar portala Telegram.hr.

Govorio je o sudbini otkupa dionica INA-e od mađarskog MOL-a, investiciji u modernizaciju rafinerije u Rijeci, odnosima unutar Europe i mogućem dolasku gospodarske krize.

Naglasio je kako je brak MOL-a i INA-e očito gotov i kako bi se trebao razvrgnuti na financijsku korist obje strane. Hrvatska bi trebala pronaći strateškog partnera koji bi otkupio MOL-ove dionice te dokupio još 25 posto dionica koje posjeduje država, jer usprkos nekim željama, nije posao države kontrolirati INA-u u vlasničkom smislu, a za to nema niti novca. Interes bi se mogao naći jer je INA konsolidirana, ima dominantan položaj u smislu benzinskih crpki, posjeduje polja za istraživanje, ali i rezerve ugljikovodika.

Pohvalio je oprezne i neslužbene najave investicije u modernizaciju Rijeke, rekavši kako se o tome priča još od kada je on bio ministar. To će dati Rijeci prednost u konkurentnosti na zahtjevnom mediteranskom tržištu prerade nafte i priliku za dugoročni opstanak, rekao je Fižulić.

U smislu energetskih odnosa na europskom tržištu energenata smatra kako će u dogledno vrijeme teško doći do potpune neovisnosti o kopnenom plinu, jer ukapljeni plin zbog tehnologije i prijevoza mora biti skuplji. Pohvalio je želje za diversifikacijom izvora, ali nejasno mu je zašto država pokazuje sindrom Obrovca. Ulaže u neprofitabilna postrojenja. Ako pak nije bilo privatnog interesa za projekt LNG terminala na Krku, trebali smo dogovoriti posao s nekim talijanskim LNG terminalom, jer hrvatsko je tržište ukupno nekoliko postotne vrijednosti talijanskoga.

Zaključio je prognozom kako posve sigurno dolazi neka kriza, zato što se svijet nalazi u produženom razdoblju konjunkture, no nije siguran kakvog intenziteta

Pogledajte video:

https://www.youtube.com/watch?v=MliBH-R32_Y&t=145s

You may also like

0 comments