Fižulić: Ovo je poruka Vladi , nismo zadovoljni

Ruski Sberbank, najveći dioničar Agrokora, počeo je primati ponude za prodaju svog udjela u Agrokoru.
Maksim Poletajev, savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka u razgovoru za Reuters je kazao kako je Sberbank već počeo dobivati ponude za svoj udio od različtih fondova iz SAD-a, Kanade i UK-a. “Sve će ovisiti o cijeni, za sada razmatramo ponude”, kazao je Poletajev.

Poletajev je također kazao da je Sberbank u razgovorima s raznim investitorima koji bi mogli sudjelovati u refinanciranju Agrokorova duga te da bi Fabris Peruško, trenutačni izvanredni povjerenik u koncernu, trebao postati predsjednik Uprave. N1 je upit o ovoj vijesti poslao i Izvanrednoj upravi Agrokora, ali nam je odgovoreno da nemaju komenatara.

Ekonomski analitičar i bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić kazao je u Dnevniku u 18 da je ovo informacija koja već neko vrijeme kruži Zagrebom i okolicom.

“Nije sporno da Sberbank provjerava vrijednost svojih papira na tržištu, čudno je da to čini na ovaj način. Ovo što je Poletajev danas rekao Reutersu već neko vrijeme kruži Zagrebom i okolicom jer su i neki drugi predstavnici Sberbanka javno to govorili, čak su i cijenu govorili. Naime, neki američki fondovi su ponudili, ne samo Sberbanku, nego i nekim drugim imateljima obveznica, 30 centi za jedan euro”, rekao je Fižulić.

“Nije prvi puta u ove dvije godine da Sberbank na ovaj način čini nešto što je neuobočajeno za financijski svijet. Sigurno na ovakav način ne šalje poruku potencijalnim kupcima, nego šalje poruku hrvatskoj Vladi i misli da radi pritisak jer je nezadovoljan trenutnim razvojem situacije. Poletajev spominje pitanje refinanciranja roll-up kredita, Sberbank kaže ‘mi ga ne želimo refinancirati’, ali isto da ga i nitko drugi ne želi refinancirati. Već je do sada za njega Agrokor platio oko 150 milijuna eura svih mogućih naknada i troškova”, kazao je Fižulić.

Smatra da bez refinanciranja roll-upa Agrokor nema budućnost. “Roll-up kredit je neodrživ. Bez njegovog refinanciranja kamata svaki mjesec raste za 0,5 posto. Održivost novog Agrokora je upitna. Potrebno je naći rješenje za to, a Sberbank ovog trenutka očito rješenje nema.”

Poletajev je Reutersu kazao kako razgovaraju s visokorizičnih fondovi. “Svi koji danas gledaju na Agrokor gledaju ga kao i prije dvije godine – kako da se raskomada i proda. Mi sad vodimo istu priču kakvu smo imali u ožujku 2017., samo tada je Ivica Todorić bio jedini vlasnik, a sad imamo dvije ruske banke”, kazao je Fižulić.

Što znači ostanak Fabrisa Peruško? “Čemu su onda dali oglas da preko headhuntinga traže upravu. Peruško nije osoba koja je do sada vodila nešto ovako složeno”, odgovara Fižulić za N1.

Vjeruje da bilo koji fond koji će ući u strukturu će kompaniju – raskomadati: “Jamnici se neće ništa dogoditi, samo će dobiti novog vlasnika, ali što će biti s maloprodajom? To nismo jučer znali, ne znamo danas, sigurno tako lako nećemo saznati ni sutra”.

You may also like

0 comments