Fižulić: Ova će vlada ostati upamćena po maloj podršci

Sjednicu Sabora u kojoj bi si se trebao srušiti premijer Tihomir Orešković i time doći do pada Vlade za N1 televiziju komentirao je bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić.

“Ovaj prvi dio konačnog finala nije nepoznanica. Samo 12 zastupnika Mosta i gospođa Rusak će podržati premijera Oreškovića. Možda će se još koji zastupnik suzdržati i ovo će ući u anale kako je jedna Vlada imala mizernu, nikakvu podršku u parlamentu”, rekao je Fižulić koji neku drugu opciju, odnosno povlačenje opoziva premijera ne vidi.

“To nije vjerojatno jer bi ionako slabe izglede HDZ-a na sljedećim izborima učinilo još manjim. Ovo će se dogoditi, Vlada će pasti, a nakon toga postoji puno nepoznanica. Sve ovisi o Mostu. Danas je šef njihovog kluba Miroslav Šimić pokazao potpise svih 12 članova da su spremni na raspuštanje Sabora ako se opozove premijer.”

SDP-u za samoraspuštanje Sabora treba 76 potpisa, a u Saboru se priča kako dosad imaju 65 potpisa. “Ako je 65 stvarna brojka to znači da je raspuštanje pitanje dana, maksimalno tjedna. No, Sabor se ne mora raspustiti odmah kad je donesena odluka već kasnije. Pretpostavljam da se Reiner neče previše protiviti ako mu bude pokazano 76 potpisa”, smatra Fižulić.

Nakon raspuštanja Sabora ili samo opoziva premijera i pada Vlade počinju taktička nadmudrivanja. Fižulić je mišljenja da u tom trenutku zapravo počinje predizborna kampanja.

“U tom trenu svi zauzimaju nove startne pozicije. Normalno da će HDZ na čelu s Karamarkom činiti sve da dođe do ovog roka od 30 dana gdje će Zdravko Marić pokušati sastaviti novu Vladu i glumiti mandatara jer kako u kranjoj liniji objasniti svima unutar HDZ-a i biračima da je zapravo sve bio jedan veliki blef i da se od početka znalo da se u preslagivanju ne može doći do 76 ruku. To je taktika HDZ-a”, rekao je za N1.