Fižulić: Neodgovorno je reći da nema nikakvog troška za RH

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić kaže da cijela priča oko nabave aviona F-16 ostavlja gorak okus u ustima. Smatra da je cijeli proces bio iznimno neozbiljan i štetan za imidž Hrvatske kao ozbiljne države.
“Nijedna država u Europi nije kupila izraelske avione. Proizvođač F-16 Lockheed Martin i SAD neće dozvoliti nikome, pa tako ni Izraelu, da prodaje njihovu opremu, još posebno izmijenjenu i konkuriraju u prodaji… Ako hoćete kupiti F-16 možete ga kupiti tako da vam Amerikanci kažu: možete kupiti od Grka ili Portugalaca polovne ili od SAD-a nove. Hrvatska se u cijeloj priči ponašala kao da nitko nikada nije kupovao avione, kao da je Pale sam na svijetu”, komentirao je propast posla s avionima bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić.

Predlaže da Hrvatska preuzme poljski model.

“Ta je zemlja donijela zakon o offsetu i kod kupnje F-16 su dogovorili offset vrijedan 6,2 milijarde dolara na kupnju vrijednu 3,6 mlrd. dolara. To je bio najveći offset u kojem je sudjelovalo 40 poljskih tvrtki. Poljsko gospodarstvo je profitiralo. Kod nas mi ništa ne znamo što se trebalo događati oko offseta, samo su bile priče o pogodovanju, da ministar obrane Damir Krstičević voli svoju bivšu tvrtku, sve je bilo neozbiljno i sve je slutilo na megaaferu koja je spriječena”, analizira Fižulić.

“Svi smo sve znali. Nacional je objavio u siječnju 2018. pismo koje je veleposlanstvo SAD-a uputilo MORH-u. Nikakva tajna nije bila.” komentirao je okolnosti propasti posla s avionima.

Fižulić smtra da je neodgovorno govoriti da nema troška za Hrvatsku u ovoj situaciji. “I novinari su na račun MORH-a putovali u Izrael vidjeti avione. Sve to ostavlja gorak okus u ustima, sve je to iznimno neozbiljno i naravno da je štetno, ne toliko financijski koliko za imidž Hrvatske kao države s ozbiljnim institucijama.” smatra Fižulić.

Bivši ministar gospodarstva zaključuje da će avioni uvijek biti trošak. “Prije novog natječaja potrebno je napraviti zakon o offsetu i vezati ga za Zakon o javnoj nabavi i onda pristupiti odluci o kupnji aviona. Mi smo najmanje gospodarstvo na svijetu koje je odlučilo financirati ovakvu kupnju.”, kaže Fižulić za N1 i predlaže da se Hrvatska ugleda na Poljsku i Slovačku oko kupnje aviona jer su te države, smatra, odradile dobar posao za svoju sigurnost i nacionalna gospodarstva.

You may also like