Fitch potvrdio stabilizaciju poslovanja OMV-a

Unatoč padu zarade zbog niskih cijena nafte na globalnom tržištu, austrijska naftna i plinska tvrtka OMV ostvaruje dobre poslovne rezultate, iako bi njezina proizvodnja mogla imati štete, ocijenila je agencija za rejting Fitch.

Uopćeno promatrajući, OMV je stabilizirao poslovanje, a u uvjetima niske cijene nafte ne treba očekivati da poveća svoju proizvodnju nafte kako je ranije bilo planirano, navodi se u izvješću Fitcha. OMV je planirao do 2016. godine ostvariti rast proizvodnje na 400 000 bbl ekvivalenta nafte godišnje, ali Fitch sada očekuje da će do 2018. proizvodnja biti oko 315 000 bbl EN godišnje. Razlog za to je u prvom redu blagi pad proizvodnje na postojećim starim poljima u Sjevernom moru te povećanje sukoba u Libiji i Jemenu gdje tvrtka proizvodi naftu i plin.

OMV je izjavio kako povećava svoju dnevnu neto proizvodnju ugljikovodika za 1% godišnje. S druge strane, program rezanja troškova omogućio je pad operativnih troškova za 19% u odnosu na 2014 godinu. To je posebno važan rezultat budući da OMV posluje i proizvodi u regijama s razmjerno visokim troškovima rada poput Sjevernog mora, Srednje i Istočne Europe. Kao daljnju mogućnost rasta OMV uočava priliku u ulasku u Iran nakon što se ukinu sankcije, zaključuje Fitch, a javlja novinska agencija UPI.

You may also like