Finci zabrinuti zbog nuklearnih elektrana

Raskid pregovora partnera na razvoju nuklearne elektrane Olkiluoto u Finskoj natjerao je tamošnju vladu da se zabrine oko namjera francuske vlade. Naime, vodi se pravna bitka između finske tvrtke TVO i francuskog EDF-a zbog teškoća o EPR reaktora.

Francuska Areva, tvorac reaktora kojem manjka iskustva, očekivala je da će elektrana s proizvodnjom krenuti 2009., no sada se čini da bi to moglo biti 2018. Areva i njezin bivši partner Siemens zbog kašnjenja radova tuže finski TVO za 3,5 milijarde eura u arbitražnom procesu, a Finci su pak podigli kontratužbu tražeći odštetu od 2,6 milijarde eura. Strane krive jedna drugu za kašnjenja u projektu, a pregovori su sada iz nekog razloga zastali.

TVO-oov prvi čovjek Jarmo Tanhua kazao je da je bio uvjeren da su TVO i Areva bili blizu nagodbe, što bi omogućilo EDF-u da dobije udio u  projektu. “Bojimo se ovoga što se događa. Mi uistinu ne razumijemo zašto se ne nastavi s pregovorima. Koliko razumijemo, razlog bi mogao imati nekakve veze s restrukturiranjem u Francuskoj ili s politikom”, rekao je i dodao da je njihov najveći strah da bi Francuzi mogli odustati od razvoja ‘dijela industrije ili know-howa’.  Na gradilištu Areva trenutno nema kašnjenja no u TVO-u se pitaju koliko su Francuzi uistinu posvećeni projektima u nuklearnoj industriji, javlja FT.

Arbitražni sud u Genevi presudio je u korist ruske tvrtke Atom Stroj Eksport u sporu s bugarskom državnom energetskom tvrtkom NEK, vezanom za prekid projekta izgradnje NE Belene. Sud je odredio da NEK mora platiti 620 mil. eura odštete ruskoj tvrtki zbog njezinih troškova pripreme i izrade opreme za planiranu elektranu. Projekt je službeno započeo 2008, iako je prije toga godinama bio planiran i pripreman.

Međutim, pokazao se kao preskup i neisplativ, a naišao je i na suprotstavljanje dijela javnosti i desne političke struje. Nakon provedenog referenduma na kojem se glasalo o njegovoj budućnosti, bugarskaNarodna skupština je 2013. godine donijela odluku da vlada prekine započeti projekt. Ruska tvrtka, koja je prema ugovoru trebala sagraditi projekt, zatražila je odštetu i nakon neuspjelih pregovora tužila Bugarsku, javlja ruska novinska agencija TASS.

You may also like

0 comments