Home Ekonomija Financial Times i The Economist za ostanak Britanije u Uniji

Financial Times i The Economist za ostanak Britanije u Uniji

by Agencije

Financial Times i The Economist očitovali su se u četvrtak za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji dok u anketama raste potpora ‘brexitu’, tjedan dana prije referenduma. “Konstruktivan dijalog je presudan u času kada je Europa sučeljena s islamističkim ekstremizmom, migracijama, ruskom ekspanzijom i klimatskim promjenama. Te probleme možemo riješiti samo ako smo ujedinjeni”, istaknuo je Financial Times sedam dana prije referenduma 23. lipnja.

“Kampanja za referendum je sukob suprotnih vrijednosti: liberalnog internacionalizma i nacionalizma ukliještenog između otvorenog trgovinskog sustava i marginalizacije”, dodaje poslovni dnevnik.

FT usto preuzima argumente međunarodnih organizacija i stručnjaka koji drže da bi ‘brexit’ bio štetan za britansko gospodarstvo. “Ovo nije trenutak da se vraćamo malenoj Engleskoj. Mi smo Velika Britanija. Moramo dati doprinos naprednijem i sigurnijem svijetu. Trebamo glasati za ostanak”, očekivano zaključuje FT.

The Economist je u komentaru pod naslovom “Razjedinjeni ćemo propasti” zauzeo slično stajalište. “Glas za izlazak iz Europske unije 23. lipnja, koji ankete smatraju vjerojatnim, nanio bi veliku i trajnu štetu britanskom političkom sustavu i gospodarstvu”, piše taj ugledni tjednik. “Izađe li Velika Britanija iz EU-a, bit će na kraju siromašnija, zatvorenija i manje inovativna. Umjesto da ponovo postane svjetska veličina, bit će manje utjecajna i manja”, dodaje The Economist.

Tjednik upozorava i na međunarodne političke posljedice eventualnog ‘brexita’. “S Donaldom Trumpom i Marine Le Pen koji potiču gospodarski nacionalizam i ksenofobiju, bio bi to poraz naprednjačkog poretka na kojemu je počivalo blagostanje Zapada”, istaknuo je.

The Economist dodaje da bi i EU bio oslabljen odlaskom Velike Britanije, jednog od najvećih gospodarstava europskog bloka. No zadnje ankete daju prednost pristašama ‘brexita’. Tabloid The Sun, s najvećom tiražom u zemlji, izjasnio se početkom tjedna za izlazak iz EU-a ne bi li se zemlja oslobodila “diktature Bruxellesa”.

Related Posts