FINA: 582 pokrenute procedure koje vode osobnom bankrotu

Od početka ove godine, kada je zakonom omogućen osobni bankrot, Financijska agencija (Fina) zaprimila je 582 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka koji prethode samom postupku stečaja pred sudovima, a od toga je do sada 200 postupka završilo neuspjelim sklapanjem sporazuma, pokazuju najnoviji podaci Fine.

Po podacima Fine, od 1. siječnja do 16. kolovoza pokretanje izvansudskog postupka zatražio je 581 građanin i jedan obrtnik, odnosno osoba koja obavlja samostalnu djelatnost. Ukupan iznos njihovih prijavljenih obveza dosegnuo je 240,4 milijuna kuna. Do 16. kolovoza je 200 postupka završilo izdavanjem potvrde o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma. Po podacima Fine, najviše je takvih potvrda, njih 42 izdano u zagrebačkom savjetovalištu, a slijedi savjetovalište u Osijeku s 25 izdanih potvrda.

Uz zahtjev za pokretanje postupka, dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza. Iz tih popisa proizlazi da su osobe koje su zatražile pokretanje postupka navele kako imaju ukupno 2.325 vjerovnika, a duguju im ukupno 240,4 milijuna kuna. Najviše postupaka pokrenuto je u savjetovalištu u Zagrebu – 308, a slijede Osijek s 53, Pula s 37, Rijeka s 34 te Varaždin s 20 pokrenutih izvansudskih postupaka.

Podaci o iznosima prijavljenih obveza pokazuju da najveći iznos, 812 milijuna kuna prijavljenih dugova, otpada na savjetovalište u Zagrebu, a slijedi savjetovalište u Dubrovniku, u kojem je pokrenuto tek šest postupaka, ali je prijavljeni iznos dugovanja veći od 29,1 milijun kuna. U savjetovalištu u Virovitici prijavljeni su dugovi u ukupnom iznosu od 27,6 milijuna kuna, u Osijeku 22,6 milijuna kuna, a u Rijeci 12,2 milijuna kuna.

Zakon kojim je omogućen osobni bankrot – Zakon o stečaju potrošača – stupio je na snagu 1. siječnja ove godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, imaju li manje od 20 vjerovnika, ne duguju više od 100 tisuća kuna i nad njima još nije pokrenut predstečajni ili stečajni postupak.

Postupke stečajeva potrošača vode sudovi, no zakon određuje da se prije pokretanja sudskog postupka u izvansudskom postupku pokuša postići nagodba između dužnika i vjerovnika, i to u jednom od 21 savjetovališta u sklopu Fine u svim hrvatskim županijama.

Izvansudski postupak traje najduže 30 dana od dana sastanka navedenoga u pozivu za sudjelovanje i iznimno se može produžiti za dodatnih 30 dana, a nakon isteka roka savjetovalište potrošaču izdaje potvrdu da pokušaj sklapanja izvansudskog sporazuma nije uspio. Takva se potvrda izdaje i u slučaju kada neki od vjerovnika, nakon objave poziva za sudjelovanje, izjavi da ne želi sudjelovati u izvansudskom postupku, pokrene ili nastavi postupak radi prisilnog ostvarenja svoje tražbine.

You may also like