Fima razvila program za plaćanje u kriptovalutama

Inovacija
Početkom ove godine počelo se govoriti o tome da će se jednom na blagajnama Konzuma i Lidla moći plaćati čak i Bitcoinom.

Spomenuti trgovci tu mogućnost još ne nude, ali na tržištu se pojavio prvi domaći proizvod koji to omogućuje, i to potpuno u skladu s hrvatskim zakonima. Riječ je o blagajni Adeo POS. Iza ove inovacije nalazi se direktor jednog od najstarijih brokeraja u Hrvatskoj i financijski stručnjak koji je lani bio jako zainteresiran za preuzimanje Zagrebačke burze, Milan Horvat.

Njegov ulazak u platni promet, kroz tvrtku Fima Plus koja upravlja sa servisom Fima Pay, podudara se sa stupanjem na snagu Unijine PSD2 direktive, a koja otvara praktičan prostor razvoju fintecha i u Hrvatskoj. Tako je Horvat u suradnji sa zagrebačkom softverskom tvrtkom Neoinfo na tržište izbacio prvu hrvatsku kripto blagajnu. Milan Horvat, direktor tvrtke Fima Plus kaže da je Neoinfo prvi prepoznao potencijal takvog rješenja.

“Nakon uspješne implementacije Fima Pay usluge oba poduzeća žele nastaviti poslovnu suradnju razvijajući nove zajedničke projekte”, kaže Horvat.

Horvat kaže da sada zahvaljujući podršci koji nudi servis Fima Pay blagajne Adeo POS mogu podržati i plaćanje s Bitcoinom, Litecoinom, Etherom i Bitcoin Cashom. U slučaju svih tih plaćanja trgovac na račun dobiva kune. No, Horvatov cilj je mnogo veći. “Plan je proširiti korištenje Fima Payja svim poduzećima koja su prepoznala važnost digitalne transformacije poslovanja, i omogućiti im primanje uplata u kriptovalutama, jer svaka kompanija na svijetu pa tako i u Hrvatskoj može prihvatiti plaćanje svojih faktura i računa u kriptovaluti”, zaključuje Horvat.

You may also like

0 comments