Home Ekonomija Fillon: EU mora razgovarati sa ratnim zločincima kako bi okončala rat u Siriji

Fillon: EU mora razgovarati sa ratnim zločincima kako bi okončala rat u Siriji

by admin

Francois Fillon, konzervativni predsjednički kandidat koji se smatra favoritom na izborima u Francuskoj iduće godine, izjavio je u četvrtak da je politika Zapada prema Siriji doživjela neuspjeh i da Europa mora razgovarati s onima koji su odgovorni za ratne zločine kako bi se zaustavilo ubijanje.

Nakon sastanka u Bruxellesu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i čelnicima europskih stranaka desnog centra, Fillon je rekao da su europski napori za okončanje sukoba u Siriji pokazali gnjev i ogorčenje, ali da to nikada nije spasilo živote i neće zaustaviti pokolj.

“Rekao sam europskim čelnicima da smo danas prisiljeni priznati da je diplomacija Zapada, a posebice europska diplomacija doživjela neuspjeh”, kazao je novinarima u Bruxellesu bivši francuski premijer, odbacivši opciju američke vojne intervencije.

“Druga opcija je snažna europska diplomatska inicijativa kako bi doveli za stol sve one koji mogu zaustaviti ovaj sukob, uključujući one koji danas provode ratne zločine”, rekao je.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad al Hussein izjavio je da bombardiranje koje provode sirijske vladine snage i njezine saveznice uz potporu Rusije u Alepu “vrlo vjerojatno predstavlja ratne zločine”.

Fillonova izjava u suprotnosti je sa sadašnjom francuskom politikom koja želi da se odgovorni za zločine izvedu pred lice pravde, a dao ju je baš u vrijeme dolaska predsjednika Francoisa Hollandea u Bruxelles na summit EU-a.

Hollande je okrivio Rusiju, koja podupire sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, za zaoštravanje petogodišnjeg sukoba i pozvao je sve strane da se vrate za pregovarački stol.

Međutim, Fillonove izjave su u skladu s onima koje se mogu čuti iz dijela francuskog establišmenta, a u kojima se Hollande optužuje da slijedi američku politiku koja oslabljuje Europu kao cjelinu.

Fillon je također rekao da Rusija ne predstavlja sigurnosnu prijetnju i da treba popraviti odnose s Moskvom i ukinuti joj sankcije.

“Ja jednostavno imam puno poštovanja za Rusiju. Uvijek sam govorio da bez obzira na to zove li se ruski čelnik Vladimir, Boris ili Igor, on je čelnik najveće zemlje na svijetu. Europa mora imati dugoročnu strategiju s Rusijom, a ne samo djelovati emocionalno”, kazao je on novinarima u četvrtak.

Related Posts