Filipini žele uništiti islamske militante

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u ponedjeljak je naredio sigurnosnim postrojbama da unište islamske militante navodno odgovorne za dvostruki bombaški napad na jugu zemlje u kojem je poginulo 20 osoba.
Više od 110 osoba ozlijeđeno je u bombaškom napadu na katedralu u otočnom gradu Jolu tisuću kilometara udaljenom od Manile. Duterte je u ponedjeljak posjetio napadnutu rimokatoličku crkvu te je naredio državnim sigurnosnim postrojbama da ulove članove terorističke skupine Abu Sayyaf za koju se vjeruje da je odgovorna za napad. “Abu Sayyaf – zdrobite ih” odgovorio je ministar obrane Delfin Lorenzana na pitanje koje je upute predsjednik Duterte dao tijekom posjeta gradu.

Osumnjičeni za napad povezani su, vjeruje se, s terorističkom skupinom Abu Sayyaf koja je odgovorna za neke od najgorih bombaških napada i otmica na Filipinima, dodao je Lorenzana. Vojska i policija postavile su cestovne barikade i kontrolne točke diljem grada Jola rano u ponedjeljak, kako bi pomogle sigurnosnim postrojbama u pronalasku osumnjičenih, izjavio je policijski načelnik Oscar Albayalde.

Sigurnosne mjere u drugim dijelovima zemlje također su postrožene u ponedjeljak te su dodatne policijske i vojne snage poslane na javna mjesta. Grad Jolo, koji se nalazi na istoimenom otoku, utočište je za pripadnike terorističke skupine Abu Sayyaf. Militanti povezani s Islamskom državom odupiru se svim naporima da se uspostavi mir u južnoj regiji Mindanao čiji su rast i razvoj zaustavila desetljeća sukoba.

You may also like

0 comments