Filipini se povlače iz mehanizma ICC-a

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte objavio je u srijedu povlačenje iz sporazuma kojim je uspostavljen Međunarodni kazneni sud (ICC) jer se on koristi, kako je ustvrdio, kao “političko sredstvo” protiv njega.
“Stoga objavljujem kao predsjednik Republike Filipina da Filipini povlače svoju ratifikaciju Rimskog statuta te da ta odluka odmah stupa na snagu”, kazao je Duterte i ukazao na “nečuvene napade bez osnove i bez presedana” na njega i njegovu administraciju.

Dodao je da je očito da dužnosnici UN-a koriste ICC “kao političko sredstvo protiv Filipina” a da njega pokušavaju prikazati kao “bezobzirnog kršitelja ljudskih prava koji navodno stoji iza tisuća smaknuća po kratkom postupku”.

Po njegovim riječima, posebna tužiteljica ICC-a prekršila je postupak i ustavnu presumpciju nevinosti kada je “prerano” objavila preliminarnu istragu navoda protiv njega vezano za tisuće ubojstava u kampanji protiv zloporabe droge.

Međunarodni kazneni sud u Den Haagu najavio je u veljači otvaranje preliminarne istrage o navodnim zločinima počinjenim u sklopu rata protiv droge na Filipinima, koji predvodi predsjednik Duterte.

Otakao je Duterte preuzeo dužnost predsjednika u srpnju 2016., policija je ubile više od 4100 osumnjičenih preprodavača droge i narkomana, pokazuju podaci policije.

Međutim, Human Rights Watch prenio je da lokalni aktivisti i crkve procjenjuju da je stradalo do 13.000 ljudi. Na Filipinima ima oko 4 milijuna ovisnika o drogi, a najviše se koristi kristalni met iz Kine.

You may also like

0 comments