Filipini potpisali primirje s maoističkim pobunjenicima

Filipinska vlada i maoistički pobunjenici u petak su potpisali primirje na neodređeno vrijeme u pokušaju da se završe sukobi koji u toj otočnoj državi traju preko pet desetljeća i koji su odnijeli najmanje 40 tisuća života.

Norveška, koja je bila domaćin pregovora koji su počeli u ponedjeljak, priopćila je da je postignut veliki pomak jer su obje strane pristale na primirje na neodređeno vrijeme.

Riječ je o prvim službenim pregovorima o okončanju tog sukoba od 2011. godine. “Postoji jasan plan o ubrzanju mirovnih pregovora”, rekao je Jose Maria Sison, osnivač Komunističke partije koji živi u egzilu u Nizozemskoj. Sison dodaje kako dogovor o prekidu vatre uključuje i raspored razgovora o političkim, ekonomskim i ustavnim reformama, kao i o načinima amnestiranja političkih zatvorenika.

Dvije strane će se ponovno susresti u Oslu 8. listopada. “Želio bih čestitati sudionicima pregovora koji su pokazali znatnu fleksibilnost i želju za postizanjem ove važne zajedničke deklaracije”, rekao je norveški ministar vanjskih poslova Borge Brende.

Norveška u tim pregovorima igra ulogu posrednika od 2001. godine. Razgovori o miru traju od 1986. godine, a 2012. ih je prekinuo bivši predsjednik Benigno Aquino, odbivši zahtjev pobunjenika za oslobađanjem političkih zatvorenika.

Novi filipinski predsjednik Rodrigo Duterte obvezao se zaustaviti gerilske ratove s komunističkim i muslimanskim pobunjenicima koji sputavaju gospodarski razvoj.

Vojno krilo Komunističke stranke, koje se naziva Vojska novog naroda, sa svojih 3 tisuće vojnika većinom djeluje na istoku i jugu Filipina. Paralelno s tim pregovorima traju i pokušaji provedbe mirovnog sporazuma kojeg je filipinska vlada 2014. dogovorila s muslimanskom pobunjeničkom skupinom Islamska fronta oslobođenja Moro (MILF).

You may also like