Filipini i Kina sada odbili arbitražu

Večernji list jučer je stupio u kontakt s jednim od arbitara Stalnog arbitražnog suda u Haagu koji je istaknuo kako s  velikim zanimanjem prate što se događa između Slovenije i Hrvatske. “Planiram napisati znanstveni rad o toj temi ” rekao je, pod uvjetom anonimnosti za vecernji.hr,  napomenuvši kako je ova situacija iznimno neugodna i za sud, pogotovo zato što je glavni arbitar Gilbert Guillaume i predsjednik suda, te za sve uključene u postupak.

Na pitanje je li moguće jednostrano izaći iz arbitraže, nije htio decidirano reći da ili ne, objašnjavajući kako ga pravila obvezuju da ne komentira slučajeve, ali je uputio na praksu. “Postoje slučajevi kad jedna strana ne pristaje na arbitražu, a postupak ide, kao u slučaju Filipina i Kine u kojem Kina nije ni imenovala zastupnika ” natuknuo je, ograđujući se od komentiranja slučaja Hrvatska – Slovenija.

Naime, Manila je tužila Peking 2013. tražeći da se potvrdi njezino pravo da eksploatira isključivu gospodarsku zonu široku 200 nautičkih milja od obale, kao što to definira Konvencija UN-a o pravu na moru. Filipini smatraju da je arbitražni sud mjesto za rješavanje spora jer su obje zemlje potpisnice Konvencije. No Kina je odbila sudjelovati jer smatra da sud nema nadležnost zbog toga jer je riječ o sporu oko teritorijalnog suvereniteta, a ne oko iskorištavanja morskih bogatstava. Peteročlano vijeće arbitražnog suda odlučuje ima li nadležnosti za taj slučaj, a Filipinci su već iznijeli argumentaciju tomu u prilog.

Hoće li se ovako, na krnjoj arbitraži, nastaviti hrvatsko-slovenski postupak? Strasti smiruje slovenski premijer Miro Cerar, no očekuje nastavak arbitražnog postupka i donošenje presude. Novi konsenzus na slovenskoj političkoj sceni je upravo taj: Hrvatska ne može jednostrano izaći iz sporazuma. Jedini oponent, kao i uvijek dosad, bivši je premijer Janez Janša koji i dalje smatra da je arbitražni postupak loš te neće sudjelovati u izboru novog arbitra kojega Slovenija mora predložiti. “Želim da se političke strasti smire i da ih se ne potiče ni na našoj ni na hrvatskoj strani ” kazao je premijer Cerar, gotovo ponavljajući riječi hrvatskog premijera Zorana Milanovića o odnosima među susjedima. “U duhu dobrosusjedskih odnosa obje bi strane trebale odlučiti da se arbitražni postupak nastavlja te da sud završi posao. Tako će se pokazati da sporove treba rješavati na pravni i konstruktivan način.”

Najveća opozicijska stranka SDS neće predložiti kandidata za slovenskoga arbitra jer nisu ni potvrdili arbitražni sporazum, kazao je predsjednik te stranke Janez Janša. Neuobičajeno pomirljivim tonom zapitao se zašto se dosad nisu susreli čelnici Hrvatske i Slovenije, koje će, bez obzira na rasplet, uvijek biti susjedi.

You may also like