Filip Petrovski: Tiranska platforma nema izborni legitimitet, tražimo nove izbore

Povodom novonastale situacije u Makedoniji, za mišljenje smo upitali ravnatelja Nacionalnog  arhiva Republike Makedonije, Filipa Petrovskog. 

“Predsjednik Ivanov postupio je sukladno Ustavu Republike Makedonije i ustavnoj praski iz 1992. godine. Precizno je izjavio kako mandat neće dati platformi koja je protuustavna i kreirana u Tirani. Reakcije Edija Rame i Hashima Tachija ukazuju kako je sve ovo bila operacija smišljena u inozemstvu s ciljem uništenja cjelovitosti Makedonije.
Upravo zato, Ivanov je imao obvezu zaštiti Ustav.

To što Zoran Zaev nije odustao od Tiranske platforme, potvrdilo je njegovo protumakedonsko djelovanje. Njegovo traženje mandata nakon što je izgubio izbore jedan je u nizu makedonskih apsurda koji je doveo do velikih promakedonskih prosvjeda u cijeloj Makedoniji. Prosvjedi, čini se, neće prestati dok se ne raspišu novi izbori. Prema mom su mišljenju novi izbori najbolje rješenje ove krize zbog toga što Tiranska platforma nikada nije bila testirana među biračkim tijelom te zbog toga nema nikakav legitimitet”, izjavio je Petrovski za naš portal.

Podsjetimo, Đorge Ivanov je prije nekoliko dana odbio dati mandat za sastavljanje nove makedonske vlade socijaldemokratu Zoranu Zaevu, uz obrazloženje kako je dio programa njegova mandata protuustavan. Više o tome pročitajte u komentaru urednika našeg portala.

You may also like

0 comments