Fiksacija tečaja suprotna dogovoru s bankama

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je izvanrednu konferenciju za novinare u Banskim dvorima vezano uz rast tečaja švicarskog franka.

“Odlučio sam da Saboru Vlada uputi izmjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj franka fiksira na 6,39 lipa idućih godinu dana i to će ići na trošak financijskih institucija. Ovo se nikad prije nije dogodilo, kod nas se radi o financijskim sudbinama desetaka tisuća obitelji koje mogu večeras ići spavati i ne moraju gledati tečajnu listu. To je ono što ova Vlada može i mora napraviti za svoje građane. Za godinu dana možemo pričati o konverziji kredita u kunske, ali u tome će nam trebati pomoć Hrvatske narodne banke”, rekao je Milanović.

O potencijalnim tužbama banaka na ovu odluku, Milanović je rekao: “Jedina tužba koja je moguća je ustavna tužba. Dakle, tužbe banaka prema građanima temeljem ovog Zakona nisu moguće. Država je tu da zaštiti svoje građane”.

“Narodna banka će tu voditi glavnu riječ, dali smo godinu dana predaha, ali ovo što se dogodilo nije se nikada dogodilo. Trebalo je donijeti državničku i političku odluku, a tek poslije stručnu. Majko božja”, odgovorio je Milanović na pitanje što će se dogoditi iduće godine.

Predsjednik HUB-a Zoran Bohaček ekskluzivno za N1 izjavio je da je premijer Zoran Milanović je postupio suprotno dogovoru s bankama.

“Banke zadržavaju pravo da se zaštite na sve moguće načine”, rekao je Bohaček.

“Ovo je kratkoročno rješenje dok u donošenju dugoročnog rješenja Ministarstvo financija mora imati glavnu ulogu”, rekao je predsjednik HUB-a Zoran Bohaček po okončanju sastanka.

Milanović je ranije danas najavio da će Vlada tijekom ovog tjedna u Hrvatski sabor poslati zakonsko rješenje kojim će se olakšati položaj građanima koji imaju kredite u švicarskim francima.

“Tijekom ovoga tjedna, u najkraćem mogućem razdoblju, Vlada će predložiti Saboru zakonsko rješenje po kojem će se položaj građana koji imaju kredite u švicarskim francima popraviti i neće biti lošiji nego to je bio”, rekao je Milanović u Banskim dvorima tijekom potpisivanja sporazuma o oprostu dugova najsiromašnjim građanima s blokiranim računima s čelnim ljudima Splita, Rijeke, Osijeka, Zagreba te HEP-a, Hrvatske pošte i HRT-a.

Milanović naglašava kako je rast švicarskog franka situacija u kojoj država mora djelovati jer se radi o “višoj sili i izvanrednoj situaciji” u kojoj država, odnosno Vlada i Sabor moraju djelovati.

“Više nema prostora za dugotrajne pregovore jer prijeti opasnost da jedan veliki broj ljudi naprosto u potpunosti izgubi kreditnu sposobnost, a onda će od toga štete imati i oni i banke”, rekao je premijer.

N1televizija

You may also like