Fidel Castro u javnosti nakon devet mjeseci

Vođa kubanske revolucije i bivši predsjednik Fidel Castro (89) pojavio se u četvrtak u javnosti kako bi u školi koja nosi njezino ime obilježio godišnjicu rođenja kubanske heroine Vilme Espin.

Državna televizija prikazala je snimke sjedobradog Castra kako sjedi za stolom i razgovara s učenicima i učiteljima. Revolucionarka Vilma Espin, supruga njegva brata Raula, umrla je 2007. godine. “Siguran sam da bi Vilma danas bila sretna. Svatko tko se borio za revoluciju za sobom je ostavio svoju energiju i trud”, rekao je lagano promukli Fidel, odjeven u bijelu trenirku.

Fidel Castro će u kolovozu proslaviti 90. rođendan. Prije osam je godina zbog teške bolesti ustupio vlast bratu Raulu. U javnosti se pojavio tjedan dana pošto je u novinama objavio zajedljiv komentar o povijesnom posjetu američkog predsjednika Baracka Obame. “Svatko od nas riskirao je infarkt slušajući njegovo slatkorječivo obraćanje kubanskom narodu”, napisao je Fidel podsjećajući na brojne američke pokušaje rušenja njegove vlasti i socijalističkog ustroja na Kubi. Fidel se nije sastao s Obamom iako u svojoj kući često prima strane državnike koji dođu u posjet Kubi.

You may also like