Home Ekonomija Ferdelji: Nemoguće se natjecati sa samim sobom

Ferdelji: Nemoguće se natjecati sa samim sobom

by Ivan Brodić

Tragom medijskih natpisa kako su tijekom mandata prošle vlasti pojedine tvrtke bile jedini ponuđači na natječajima za poslove s ministarstvima i javnim poduzećima, za komentar smo upitali uglednog poslovnog čovjeka, gradskog zastupnika i kandidata za zagrebačkog dogradonačelnika Vladimira Ferdeljjia.

Objasnio nam je kako smatra nelogičnim situaciju u kojoj bi se netko natjecao sa samim sobom za neki posao. Smatra, u takvim situacijama, potrebno je javni natječaj suspendirati i raspisati novi, jer se, u protivnom, mogu roditi brojne sumnje u pogodovanje u cijeni, pogodovanje u kvaliteti ili sumnje u pogledu dostupnosti natječaja javnosti.

Izuzetak su, kaže nam Ferdelji, situacije u kojima se traže proizvodi koje proizvodi jako mali broj tvrtki, te se u tom slučaju treba pristupiti transparentnim pregovorima o direktnoj pogodbi. U svim drugim slučajevima treba raspisati međunarodni javni natječaj.

Podsjetimo, redakcija Direktno.hr-a danas je pisala kako su neke agencije bile jedini ponuđači na javnim natječajima u poslovima s ministarstvima i javnim poduzećima. Također, redakcija portala Fairpress pisala je i o neobičnom slučaju uzleta tvrtke Zdenka Antešića, dugogodišnjeg gradonačelnika Raba.

Nešto ranije mediji su pisali o slučaju Kupari gdje je kontroverzni ruski kapital ušao u vlasničku strukturu bivšeg vojnog dobra uz nesebično zalaganje bivšeg ministra obrane.

Related Posts