Federacija BIH protiv špekulativne trgovine naftnim derivatima

Odluka
Kako bi se spriječilo špekulativno i krajnje neodgovorno ponašanje svih sudionika u opskrbnom lancu, vlada FBiH je na ovotjednoj sjednici, među ostalim, donijela i odluku kojom propisuje utvrđivanje marži u trgovini naftnim derivatima.

Tako je gospodarskim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna veleprodajna marža u iznosu od 0,06 KM po litri derivata. Gospodarskim subjektima u trgovini na malo, pak, propisana je maksimalna maloprodajna marža u iznosu od 0,25 KM po litri.

U pojašnjenju ove odluke je navedeno kako je u proteklom razdoblju došlo do značajnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, kao i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata.

Međutim, bez obzira na primjetna smanjenja rafinerijskih, a i veleprodajnih cijena na tržištu FBiH, to nije rezultiralo odgovarajućim sniženjem maloprodajnih cijena na benzinskim postajama. Određeni broj benzinskih postaja je u ovom razdoblju (ožujak-travanj) prijavljivao iznimno visoke cijene i maržu, koja se dostizala i 0,50 KM po litri, javlja vlada FBiH, a prenosi Energetika-net.

You may also like

0 comments