FED spekulira o povećanju kamata, dolar ojačao

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna dolar znatno ojačao jer je rast potrošnje i inflacije u SAD-u potaknuo špekulacije o povećanju kamata Feda. Tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio je prošloga tjedna 1,2 posto, na 114,00 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 1,8 posto, na 1,0935 dolara. Euro je oslabio i prema ‘japancu’, za 0,7 posto, na 124,60 jena, najnižu razinu od lipnja 2013. godine. Uspon dolara posljedica je naznaka jačanja potrošnje i inflacije u SAD-u, što bi moglo navesti Fed na povećanje kamata prije nego što se mislilo. U petak je, naime, objavljeno da je, prema drugoj procjeni, američki BDP u posljednjem lanjskom tromjesečju porastao 1 posto na godišnjoj razini, nešto brže od 0,7 posto, koliko je pokazivala prva procjena.

Premda je to znatno manje od 2-postotnog rasta u prethodnom kvartalu, taj je podatak ipak ublažio strahovanja ulagača od oštrog usporavanja rasta američkog gospodarstva. Uz to, posljednji podaci pokazali su i da je u siječnju potrošnja porasla 0,5 posto, više od očekivanja, dok je inflacija zabilježila najveći rast u četiri godine. To je ponovno podržalo nagađanja da će američka središnja banka ipak u ovoj godini nastaviti s povećanjem ključnih kamata. Fed je u prosincu po prvi puta od 2006. godine povisio kamate i najavio daljnje povećanje cijene novca.

No, posljednjih tjedana na tržištu je prevladala teza da će američka središnja banka zbog usporavanja rasta gospodarstva, niske inflacije i previranja na financijskim tržištima odustati od tih planova. “Činjenica da je BDP revidiran na više pozitivna je za dolar. Na tržištu ponovno rastu očekivanja da će Fed ove godine zaoštriti monetarnu politiku”, kaže Sireen Harajli, analitičarka u Mizuho Bank.

S druge strane, u ožujku se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike Europske središnje banke (ECB), s obzirom na slabost gospodarstva i rizike od deflacije u eurozoni. Euro je također pod pritiskom zabrinutosti ulagača zbog mogućeg izlaska Britanije iz Europske Unije, ako se tako izjasne građani Britanije na referendumu 23. lipnja. Zbog toga se pod pritiskom našla i britanska funta, koja je prošloga tjedna zabilježila najveći tjedni gubitak prema dolaru u gotovo šest godina.

0 comments