FED ostavio kamate nepromijenjenima, pale valute zemalja u razvoju

Federal Reserve ostavio je kratkoročne kamatne stope nepromijenjene nakon tjedana dana za tržište burne interne rasprave o tome je li došlo vrijeme da se, zbog jačanja domaćeg gospodarstva i poboljšanja na tržištu rada, završi razdoblje nulte stope .Većina dužnosnika Feda i dalje vjeruje da će središnja banka podići kamatne stope u ovoj godini, ali takvo uvjerenje ipak je malo oslabilo. U lipnju je 15 od 17 dužnosnika Feda prema službenim projekcijama očekivalo podizanje kamatne stope u ovoj godini, a sada ih to očekuje samo 13.

Predsjednica Feda Janet Yellen na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog sastanka istaknula je da “velika većina” dužnosnika još uvijek očekuju povećanje kamatnih stopa u ovoj godini. “Nedavna globalna ekonomska i financijska kretanja mogla bi donekle ograničiti gospodarske aktivnosti i vjerojatno pojačati pritisak na inflaciju u bliskoj budućnosti”, poručuje Fed. Yellen je iznoseći stavove Feda rekla da „prate kretanja u inozemstvu”, što pokazuje da je Fed zabrinut da bi usporavanje rasta izvan SAD-a moglo naštetiti američkom gospodarstvu.

No, činjenica da većina dužnosnika Feda vjeruje u rast kamatnih stopa zapravo ukazuje da Fedovci vjeruju da će se situacija do kraja godine popraviti. Janet Yellen na konferenciji za novinare rekla je da su dužnosnici raspravljali o podizanju kamatnih stopa. “U ovom trenutku ima argumenata za podizanje kamatnih stopa“, rekla je Yellen, ali odluka je donesena u okolnostima povećane neizvjesnosti u inozemstvu i prijetnje dugoročno niske inflacije. Fedu „treba malo vremena“ kako bi se uvjerio da američki gospodarski izgledi nisu bitno narušeni, objasnila je Yellen.

Dužnosnici Feda već su mjesecima signalizirali da planiraju podići kamatne stope ove godine, sedam godina nakon što su ih u prosincu 2008. spustili na vrlo nisku razinu kako bi se borili protiv posljedica ekonomske krize. Izvor njihova optimizma su poboljšanja na tržištu rada i blago ubrzavanje gospodarstva koje bi moglo blago utjecati na rast inflacije. Stopa nezaposlenosti u kolovozu je iznosila 5,1 posto, što je u rasponu kakvog Fed dugoročno očekuje. Inflacija je već tri godine ispod 2 posto. . “Pokazatelji tržišta rada ukazuju da se situacija od početka ove godine stabilizira“, procjenjuje Fed.

No, neke okolnosti su se od srpnja promijenile i potaknule Fed da još malo odgodi povećanje kamatnih stopa: jačanje dolara, nestabilnosti na tržištu obveznica i dionica, usporavanje kineskog gospodarstva… Fed se želi uvjeriti da ove prijetnje neće stvoriti veće probleme američkom gospodarstvu. Snažan dolar, na primjer, mogao bi pritisnuti izvoznike i smanjiti uvoz, što je u suprotnosti s nastojanjima Feda sa potakne gospodarski rast i poveća trenutno nisku inflaciju.

Fed ponavlja, kao što je činio i ranije, da će podignuti kamatne stope kada bude uvjeren u “daljnja poboljšanja” na tržištu rada i kada su dužnosnici “budu uvjereni” da će inflacija u srednjoročnom razdoblju porasti prema ciljanih 2 posto. Prije sastanka investitori su bili uvjereni da Fed neće mijenjati kamatne stope. Na terminskim tržištima prije sastanka trgovci su vjerojatnost povećanja na sastanku u četvrtak procjenjivali na 27 posto, dok su vjerojatnost da će Fed kamatne stope podići do prosinca procjenjivali na 64 posto, piše Banka.hr.

Iako dužnosnici Feda i dalje očekuju povećanje kamatnih stopa u ovoj godine, projekcije o tempu povećanja sada su malo olabavljene. Projekcija medijana za kraj ove godine pala je s 0,625 posto iz lipnja na 0,375 posto; za 2106. projekcija je smanjena s 1,625 na 1,375 posto, a za 2017. sa 2,875 na 2,625 posto. Dugoročno Fed očekuje povećanje kamatne stope do 3,5 posto, dok je ranije procjenjivao da će kamatne stope rasti do 3,75 posto.

Jedan dužnosnik predložio je čak uvođenje negativnih stopa, po uzoru na neke europske zemlje, kako bi se potaknuo rast i inflacija, piše Wall Street Journal. Ali Fed ne đeli otkrivati pojedinačne projekcije. U promijenjenim globalnim okolnostima Fed je revidirao i procjene gospodarskog rasta. U lipnju je prognoziran dugoročni rast između 2,0 i 2,3 posto, a sadašnja prognoza je manje optimistična – između 1,8 i 2,2 posto.

S druge strane, Fed je smanjio i projekcije stope nezaposlenosti. U lipnju je prognozirao stopu od 5,3 posto do kraja ove godine i 5,1 do kraja iduće. Nove prognoze govore o 5 posto na kraju ove godine i 4,8 posto na kraju iduće. Same projekcije Feda ukazuju na složenost izazova na koji trebaju odgovoriti. Udžbenici, naime, sugeriraju da ako procjena stope nezaposlenosti pada, procjene stope inflacije treba rasti. No, Fed je smanjio svoje procjene inflacije, dijelom zahvaljujući pritisku niskih cijena nafte i jakog dolara. Procjenjuju da stopa inflacije do 2018. neće dosegnuti ciljanu razinu od dva posto.

Jeffrey Lacker, predsjednik Federal Reserve Bank of Richmond, nije se složio, tražio je da se kamatna stopa poveća za četvrtinu postotnog boda. S tržištem koje je bilo uvjereno da se kamatne stope u četvrtak neće mijenjati, odluka o povećanju kamatnih stopa bila bi čista kocka. A Yellen je na glasu da nije sklona riziku.. Neočekivano podizanje moglo bi poljuljati ili zbuniti investitore. Stoga Fed poručuje da će pažljivo razmotriti idući potez.

Prema svjetskim agencijama,  u četvrtak su valute niza zemalja u razvoju, među kojima Brazila, Turske i Južne Afrike, oštro pale u odnosu na dolar jer se ulagači plaše posljedica usporavanja rasta svjetskog gospodarstva. Nakon što je u četvrtak američki Fed objavio odluku da ključne kamate ostaju nepromijenjene, valute niza zemalja u razvoju snažno su porasle u odnosu na dolar. No, njihov uspon nije dugo trajao. U samo nekoliko sati turska lira i južnoafrički rand izgubili su sve prethodne dobitke i dan završile s gubicima.

Brazilski real prvotno je prema dolaru skočio 1,3 posto, da bi do kraja dana izgubio 1,5 posto, pa skliznuo na najnižu razinu u 13 godina. Indonezijska valuta pala je, pak, prema dolaru na najnižu razinu od 1998. godine. Sve te valute već su dulje vrijeme pod pritiskom jer se očekuje povećanje kamata u SAD-u, a veći prinosi na američku imovinu navode ulagače na povlačenje kapitala s tržišta u razvoju. Mnoga gospodarstva u razvoju svoj rast temelje na priljevu stranog kapitala, stoga odljev kapitala iz tih zemalja dovodi do pritiska na njihove valute i povećanja prinosa na njihove obveznice, što im povećava troškove zaduživanja.

Prema podacima Instituta za međunarodne financije, odljev kapitala iz zemalja u razvoju bilježi se već 35 dana zaredom, što je najdulji niz od kada je isti trend izazvalo Fedovo ukidanje programa kupnje državnih obveznica 2013. godine. Tada je odljev kapitala trajao neprekidno 36 dana. Trend odljeva kapitala doista je snažan i nastavit će se”, kaže Gary Kleiman, partner u tvrtki Kleiman International Consultants. Stoga bi zemljama u razvoju odgovaralo da Fed još neko vrijeme održava kamate na rekordno niskoj razini od oko nula posto kako bi se prilagodile gospodarskim uvjetima u svijetu. “Nastavak labave monetarne politike Feda dao bi zemljama u razvoju još vremena za prilagodbu njihovih gospodarstava. No, kako američko gospodarstvo skromno raste, to im baš ne ide u prilog”, kaže George Hoguet, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

Međutim, mnoge zemlje u razvoju ne ovise samo o niskim kamatama na svjetskim financijskim tržištima, nego i o gospodarskom rastu u svijetu jer su mnoge od njih veliki izvoznici sirovina. A jučerašnja poruka Feda da je povećanje kamata odgodio zbog slabosti svjetskog gospodarstva dodatno je pritisnula valute zemalja u razvoju jer to znači da američke monetarne vlasti ne očekuju tako skoro stabilizaciju globalnog gospodarstva, ponajviše zbog problema u Kini.

A kako se usporava rast kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potršača sirovina, tako slabi i potražnja za sirovinama, pa padaju njihove cijene. Cijene nafte kreću se nedaleko najnižih razina u šest godina, dok se cijene mnogih industrijskih rudača kreću na najnižim razinama u niz godina. “Dugoročno će valute zemalja koje ovise o izvozu sirovina ostati pod pritiskom”, kaže Paresh Upadhyaya, valutni strateg u fondu Pioneer Investments. Tim više što je Fed poručio da bi kamate ipak mogao povećati do kraja ove godine.

You may also like