FED će smanjiti kamate, svjetske burze porasle

Cijene nafte i dalje rastu
Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da bi uskoro mogla smanjiti kamatne stope.

Kao što se očekivalo, u srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda ostavili kamatne stope nepromijenjene, ali su iz priopćenja izostavili poruku koju su mjesecima ponavljali da će biti ‘strpljivi’ po pitanju prilagodbe kamata.

Umjesto toga, poručili su da će ‘djelovati prikladno’ kako bi održali rast gospodarstva, a signalizirali su i da bi do kraja ove godine mogli smanjiti kamate i za 0,50 postotnih bodova.

Zahvaljujući tome, ulagači vjeruju da bi Fed mogao smanjiti kamate već u srpnju.

Podršku tržištu pruža i nedavna izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će se na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem lipnja sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višetjednog zastoja. “Ulagači se fokusiraju na to što će se idućega tjedna događati na sastanku G20 između predsjednika Trumpa i Xi-a. Svaka naznaka napretka u razgovorima bila bi pozitivna za Wall Street”, kaže Kurt Brunner, portfelj menadžer u tvrtki Swarthmore Group.

Tržište je u svibnju bilo pod pritiskom jer su prekinuti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine, što je izazvalo strahovanja da će trgovinski rat negativno utjecati na oba gospodarstva. Zbog toga je u svibnju S&P 500 indeks izgubio više od 6,5 posto. No, zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta gospodarstva Fed uskoro smanjiti kamatne stope, od početka lipnja S&P 500 porastao je oko 7 posto.

Nakon što je prošloga tjedna potonuo više od 1 posto, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dodatno skliznuo na 96,10 bodova, najnižu razinu u tri mjeseca, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 96,22 boda. Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 107,30 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta. Euro je, pak, prema američkoj valuti ojačao s 1,1365 dolara, koliko je iznosio u petak, na 1,1385 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno porasle zbog napetosti između SAD-a i Irana, nakon što je prošloga tjedna Iran srušio američku bespilotnu letjelicu. Nakon što je prošloga tjedna skočila više od 5 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla daljnjih 0,3 posto, na 65,40 dolara. Na američkom je tržištu, pak, cijena barela ojačala 0,6 posto, na 57,75 dolara, nakon što je prošloga tjedna skočila 9,5 posto.

You may also like

0 comments