FED će još neko vrijeme voditi prilagodljivu monetarnu politiku

Loreta Mester
 Američki gospodarski rast mogao bi ubrzati kasnije ove godine ako se većina Amerikanaca cijepi protiv koronavirusa, no dobit vjerojatno neće biti dovoljna da Fed ukine svoju potporu, rekla je u ponedjeljak predsjednica Cleveland Feda Loretta Mester.

Čak i ako cjepiva pomognu ljudima da se osjećaju sigurno obavljajući određene aktivnosti, gospodarstvo bi vjerojatno ostalo daleko od Fedove ciljane inflacije i potpune zaposlenosti, rekla je Mester. „Monetarna politika morat će ostati vrlo prilagodljiva još neko vrijeme jer će postizanje ciljeva monetarne politike vjerojatno biti putovanje, a ne sprint“, rekla je Mester.

Dodala je da će oporavak vjerojatno ostati neravnomjeran, s tim da će se neki sektori oporavljati brže od drugih. Neki će se radnici truditi pronaći novi posao i možda će im trebati pomoć pri prekvalifikaciji, a nije vjerojatno da će se inflacija „brzo popeti iznad“ Fedovog cilja od dva posto, rekla je Mester.

Fedovi dužnosnici složili su se na sastanku u prosincu da će održati kamatne stope blizu nuli te nastaviti s mjesečnom kupnjom oko 120 milijardi dolara državnih obveznica. Mester je dodala da će Fed prilagoditi politiku u slučaju da se gospodarstvo oporavi brže od očekivanog.

You may also like

0 comments