Cijene hrane ponovo su porasle u travnju, treći mjesec zaredom, pod utjecajem osjetno skupljeg palminog ulja, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće UN-ove agencije za poljoprivredu.

FAO-v indeks košarice ključnih prehrambenih proizvoda iznosio je u travnju u prosjeku 151,8 bodova, što je 0,7 posto više nego u prethodnom mjesecu. Njegova je vrijednost porasla treći mjesec zaredom, ali je još uvijek oko 10 posto ispod razine iz prošlogodišnjeg travnja i više od trećine ispod najviših razina iz 2011. godine, napominju u FAO-u.

U prošloj godini vrijednost indeksa padala je pod utjecajem obilne ponude, usporavanja svjetskog gospodarstva i jačeg dolara, tumače u FAO-u. U sklopu FAO-ve košarice najviše je u travnju poskupjelo palmino ulje, i to zbog loše prognoze proizvodnje u ovoj godini i paralelnog rasta potražnje širom svijeta. Podindeks koji mjeri kretanje cijena biljnih ulja poskočio je 4,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Izrazitije je porastao i podindeks cijena žitarica, za 1,5 posto u odnosu na ožujak, poduprt u prvom redu višim cijenama kukuruza na međunarodnim tržištima. U FAO-u takav trend tumače slabijim dolarom u prvim mjesecima ove godine i utjecajem viših cijena biljnih ulja.

Blaži je rast – za 0,8 posto – zabilježio i podindeks koji iskazuje kretanje cijena mesa, zahvaljujući pojačanom američkom potražnjom za australskom govedinom. Cijene šećera spustile su se pak 1,7 posto, nakon dramatičnog, 17-postotnog skoka u prethodnom mjesecu. U FAO-u ukazuju na izvanredan urod u Brazilu i očekivanja o manjoj potrošnji šećerne trske kao sirovine za proizvodnju etanola.

Najviše su se u prošlom mjesecu smanjile cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 2,2 posto u odnosu na ožujak, zbog nastavljenog povećanja zaliha maslaca i sira u vodećim izvoznicima. FAO je ujedno blago povisio prognozu ovogodišnje proizvodnje žitarica, na gotovo 2,256 milijardi tona, što bi značilo da bi se zadržala na prošlogodišnjoj razini te da ima šansi da bude među najboljima u povijesti, napominju u agenciji UN-a.

Podignuta prognoza rezultat je poboljšane procjene proizvodnje pšenice, zahvaljujući povoljnim zimskim uvjetima koji najavljuju dobar urod u Europskoj uniji, Ruskoj Federaciji i Ukrajini. U FAO-u tako procjenjuju da će ove godine biti proizvedeno 717 milijuna tona pšenice, 16 milijuna tona manje nego u 2015.

Potrošnja žitarica trebala bi se pak povećati u novoj sezoni za samo 1,1 posto zbog slabije očekivane potrošnje za potrebe proizvodnje stočne hrane. U takvim bi se uvjetima zalihe žitarica trebale smanjiti 3,3 posto odnosno za ukupno 21 milijun tona, pri čemu bi najveći pad trebao biti zabilježen u Brazilu, Tajlandu, Indiji, Kini, Maroku, Iranu, Argentini i Južnoafričkoj Republici, navode u FAO-u.

Related Posts