Fabius pozvao na prestanak zračnih napada u Siriji

Šef francuske diplomacije Laurent Fabius pozvao je u ponedjeljak sirijsku vojsku da prekine opsadu grada Madaje, te zatražio prestanak ruskog i sirijskog bombardiranja civila, nekoliko dana prije predviđenog početka međusirijskih pregovora pod pokroviteljstvom UN-a.

Postoji “apsolutna potreba da Sirija i Rusija prekinu vojne operacije protiv civilnog stanovništva, a posebno da prestane kalvarija Madaje i svih sirijskih gradova koje opkoljuje režim”, izjavio je Fabius novinarima. Madaja je grad s 42.000 stanovnika, smješten 40 kilometara zapadno od Damaska, pod opsadom sirijske vojske već šest mjeseci. Ondje je od 1. prosinca umrlo od gladi 28 osoba, po Liječnicima bez granica.

Humanitarna pomoć Madaji, konačno odobrena od Damaska krajem prošlog tjedna, počela je pristizati u ponedjeljak, po Međunarodnom odboru Crvenog križa u Damasku. “Pozivam svečano na ukidanje opsade i prekid napada na civile, pozivam na odgovornost režima nekoliko dana prije nastavka pregovora”, naglasio je Fabius koji je tijekom jutra razgovarao s koordinatorom sirijske oporbe, bivšim premijerom Riadom Hidžabom.

Pregovori oporbe i režima, još vrlo hipotetički, trebali bi početi 25. siječnja u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a, u pokušaju prekida rata u kojem je u gotovo pet godina poginulo više od 250.000 osoba. U zračnom napadu u ponedjeljak ubijeno je najmanje 12 školske djece i učiteljica u sirijskoj pokrajini Alepu koja je pod nadzorom pobunjeničkih snaga, a sumnja se da je napad izvršio ruski zrakoplov, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U tom napadu pogođena je škola u gradu Ain Džara, oko 15 kilometara zapadno od grada Alepa, a prema izvješćima neki od ranjenih u kritičnom su stanju. Snimka koju su aktivisti objavili putem društvenih mreža pokazuje razorenu školu s uništenim klupama i knjigama na podu umrljanim krvlju.

Rusko ministarstvo obrane zasad nije dostupno za komentar. Kremlj je počeo sa zračnim napadima u Siriji u rujnu 2015. u nakani da pomogne sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, svojem glavnom bliskoistočnom savezniku, u tome da pobijedi IS i druge militantne skupine.

Spasilačke službe i skupine za ljudska prava svjedoče da su u bombardiranjima stradali brojni civili u posjećenim mjestima poput tržnica i u stambenim četvrtima daleko od bojišta. Rusija to opovrgava. Amnesty International rekao je prošli mjesec da Moskva svojim postupcima krši međunarodno pravo. Američki dužnosnici kazali su da Rusija koristi manje navođenog oružja od SAD-a.

Američki ministar vanjskih poslova John Kerry telefonom je razgovarao s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom o sirijskom političkom procesu, borbi protiv militanata IS-a, bliskoistočnim regionalnim pitanjima, Ukrajini, sjevernokorejskom nuklearnom testu i američko-ruskim bilateralnim odnosima, objavio je State Department u ponedjeljak. “Složili su se da će ostati u bliskoj vezi te tražiti mogućnost susreta u danima koji slijede”, naveo je glasnogovornik State Departmenta John Kirby u kratku opisu razgovora između američkog državnog tajnika Kerryja i ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova no nije rekao konkretan razlog zbog kojega bi se mogli sastati

You may also like

0 comments