Evo zašto će kava još dvije godine biti skupa

Analiza CNBC-a

Pojeftinjenja kave neće biti do 2023. godine, procjenjuje tvrtka Fitch Solutions zbog skoka broja zaraženih koronavirusom u Vijetnamu. Kako prenosi CNBC, država na jugoistoku Azije drugi je izvoznik kave u svijetu po veličini, a trenutno se bori s najvećim valom od početka pandemije u proljeće prošle godine.

U prijestolnici Ho Ši Minu uvedene su stroge epidemiološke mjere, a s obzirom da je u tom gradu glavna izvozna luka za kavu, to je ozbiljno narušilo opskrbne lance.

Izvoz kave iz Vijetnama tijekom kolovoza pao je gotovo 9 posto u odnosu na prethodni mjesec, spustivši se na malo manje od 112.000 tona, prenosi Reuters podatke tamošnje carinske uprave. Između siječnja i kolovoza Vijetnam je izvezao 1,1 milijun tona kave što je 6,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Unatoč tome, prihodi od izvoza kave porasli su dva posto, na približno 2 milijarde dolara. To se može pojasniti poskupljenjem na globalnom tržištu. Naime, osim pada vijetnamskog izvoza, ove se godine dogodilo i smanjenje proizvodnje u vodećim svjetskim proizvođačima zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Najvećeg svjetskog proizvođača kave, Brazil, tijekom ove godine pogodilo je hladno vrijeme, a potom i sušno razdoblje što je desetkovalo nasade kave. Loše vrijeme znatno je smanjilo urod i u Kolumbiji. No, izvješće Fitcha ističe kako širenje novog soja koronavirusa može voditi do dodatnih epidemioloških restrikcija i nedostatka radne snage što će dodatno pogoršati proizvodnju.

“Istovremeno, smatramo da će potražnja, barem u Europi i SAD-u, u idućih nekoliko mjeseci narasti s obzirom da će ublažavanje protuepidemijskih mjera rezultirati dodatnim otvaranjem kafića”, ocjenjuje Fitch.

Stoga je ta tvrtka povisila svoju prognozu za ovogodišnje prosječne cijene arabica kave sa 1,35 dolara za 0,45 kilograma na 1,60 dolara. Što se tiče iduće godine, umjesto ranije prognoziranih 1,25 dolara, prosječna cijena trebala bi se kretati oko 1,50 dolara.

Drugim riječima, tijekom ove i iduće godine cijene kave trebale bi biti relativno visoke. Valja naglasiti kako je Vijetnam prošle godine relativno bezbolno prošao kroz dosadašnje valove pandemije. Zabilježeno je tek 1465 oboljelih te 35 umrlih.

Međutim, do utorka ukupan broj zaraženih popeo se na 635.000, a preminulo je 15.900 ljudi. Valja naglasiti kako je u Vijetnamu potpuno cijepljeno tek 5,7 posto stanovništva. Stoga su vlasti u ponedjeljak produžile strogo “zaključavanje” na još dva tjedna.

Međutim, u Fitchu procjenjuju da će epidemiološke mjere uskoro biti postupno ublažene, pa će kratkoga vijeka biti i poremećaji u vijetnamskom izvozu kave. Što se tiče Brazila, tamošnja proizvodnja kave također će se relativno brzo oporaviti, smatraju u Fitchu.

To znači da će se globalna opskrba kave početi oporavljati tijekom 2022. i 2023. godine, pa bi prosječna cijena arabice tada mogla pasti na 1,20 dolara.

Vladina podrška utjecat će na proizvodnju u južnoameričkim i azijskim državama, a istovremeno će potražnja u ključnim potrošačima, poput Europske unije i Japana, dosegnuti vrhunac, smatraju u Fitchu, a prenosi Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments