Evo za koliko je poskupila izgradnja HE Dabar

Za 153 milijuna eura
Cijena izgradnje hidroelektrane Dabar za samo nekoliko godina porasla je za 300 milijuna maraka (oko 153 milijuna eura).

Nakon što je sredinom 2019. godine skočila s prvobitnih 352 na 488 milijuna KM, nove procjene pokazuju kako će taj energetski objekt stajati čak 661 milijun maraka (oko 338 mil. eura). U skladu s tim procjenama, tvrtka HE Dabar je pripremila izmjenu Investicijske odluke o izgradnji objekta, piše portal Capital.ba.

Suglasnost su dobili od Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) koju su njihovi osnivači i nositelji koncesije te vlade Republike Srpske. Posljednju riječ trebala je dati skupština HET-a, koja je bila zakazana prije nekoliko dana, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma. HE Dabar, naime, pripada hidroenergetskom sustavu Hidroelektrane na Trebišnjici i najvažnija je hidroelektrana (snage 159 megavata) u sustavu Gornji horizonti. Koncesija će trajati 30 godina.

U novoj Investicijskoj odluci navodi se kako je jedan od glavnih razloga za poskupljenje projekta promašaj u procjeni, jer će sredstva za izvlaštenja zemljišta biti znatno veća od prvobitno planiranih. “Glavnim projektom utvrđena je procijenjena vrijednost od 488 milijuna KM.

Nakon provedenog postupka javne nabavke putem natjecateljskog dijaloga i dobivanjem konačne ponude odabranog ponuđača, kao i studije ekonomske isplativosti koja je sastavni dio konačne ponude, vrijednost investicije iznosi 661,070.540 KM”, navodi se u odluci.

Također, u tom dokumentu objašnjava se kako je rok za završetak izgradnje kraj 2024. godine te da je do sada u taj projekt uloženo oko 130 milijuna maraka. Početkom svibnja prošle godine Elektroprivreda Republike Srpske i kompanija China Energy Gezhouba Group potpisali su ugovor o izgradnji HE Dabar po načelu “ključ u ruke”. Ta kineska kompanija posao je dobila godinu i pol dana nakon što je raspisan natječaj, a za koji su konkurenti tvrdili da je namješten.

“Javni poziv za financiranje i izgradnju svih objekata HE Dabar samo je paravan da se izabere ponuđač koji je već unaprijed određen bez stvarne želje da se na transparentan i pravičan način dođe do najboljeg ponuđača”, navedeno je u žalbi konzorcija CNEEC-Riko upućenoj Uredu za razmatranje žalbi BiH.

Konzorcij, kojeg čine kompanije China National Electric Engineering i Riko iz Slovenije, žalio se na odluku kojom im nije dopušteno sudjelovanje u natjecateljskom dijalogu. Iz HE Dabar odluku su objasnili time što konzorcij CNEEC-Riko nije dostavio dokumentaciju traženu javnim pozivom, i to ovjerene fotokopije diploma i licencija za stručne osobe, a također niti reference potvrđene i potpisane od strane investitora kojima se potvrđuje da su stručne osobe ranije sudjelovale u sličnim projektima. Iz konzorcija je odgovoreno da Zakon o javnim nabavkama to ne propisuje.

Iako je u planu bilo da HE Dabar počne s radom još 2016. godine, do danas nije proizveden niti jedan kilovat električne energije. Međutim, tvrtka HE Dabar isplaćuje plaće radnicima kojih je iz godine u godinu sve više. Tako ih je 2011. bilo samo tri da bi 2019. godine taj broj porastao na 45 zaposlenih.

You may also like

0 comments