Evo tko sada vodi britansku ekonomiju

Johnson na intenzivnoj
Britanski premijer Boris Johnson jučer je prebačen na odjel intenzivne skrbi londonske bolnice St Thomas nakon što mu se stanje uslijed zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata znatno pogoršalo, prenosi Reuters.

S obzirom da Ujedinjeno Kraljevstvo nema ustavno uređen prijenos ovlasti u slučaju da je predsjednik vlade spriječen u obavljanju dužnosti, briga o vođenju petog svjetskog gospodarstva koje se suočava s vrhuncem epidemije pala je na leđa ministra vanjskih poslova Dominica Raaba na kojeg je Johnson privremeno prenio dužnost.

Johnson je u bolnicu primljen u nedjelju navečer nakon što mu se simptomi COVID-19 bolesti nisu povukli ni 10 dana od saznanja da je pozitivan na koronavirus. Podsjetimo, time je postao prvi lider iz skupine najrazvijenijih država svijeta kojemu je dijagnosticiran COVID-19.

Kako je izjavio predstojnik kabineta premijera Michael Gove, Boris Johnson je dobio kisik, ali je pri svijesti i nije na respiratoru. Nije želio odgovoriti na pitanje ima li premijer upalu pluća, ali već njegov premještaj na odjel intenzivne skrbi dovoljno govori o težini situacije. Zdravstveni stručnjaci koje su kontaktirali britanski mediji kažu da je nema sumnje da je Johnson jako bolestan.

Inače, vijest o pogoršanju zdravstvenog stanja premijera nije se negativno odrazila na britansku financijsku imovinu. Štoviše, indeks Londonske burze FTSE 100 trgovanje je započeo skokom od 3 posto koji je do podneva oslabio na 2,2 posto rasta. Povećala se i vrijednost funte prema dolaru, za 0,5 posto na 1,2288 dolara.

Vlada je objavila da će 46-godišnji šef diplomacije Dominic Raab – uvjereni euroskeptik, nositelj crnog pojasa u karateu i amaterski boksač te pripadnik nove garde političara Konzervativne stranke – službeno mijenjati premijera za vrijeme liječenja.

Međutim, Michael Gove odbio je pojasniti hoće li Raab imati sve Johnsonove ovlasti, uključujući i mogućnost mijenjanja ministara. Raab je najavio da će voditi vladu u Johnsonovu smjeru, a analitičari ističu da preuzima kormilo u najzahtjevnijem mogućem trenutku. U Ujedinjenom Kraljevstvu od COVID-19 do sada je umrlo 5373 osobe, a epidemiolozi predviđaju da će ta država vrhunac epidemije dosegnuti za Uskrs. Osim nabavke dovoljnog broja respiratora, vladu pod Raabovim vodstvom čeka i odluka kada će sazrijeti uvjeti za ukidanje nekih mjera izolacije u zemlji koja je zatvorila dobar dio gospodarskih djelatnosti.

Inače, Raab je naslijedio upravo Johnsona na dužnosti ministra vanjskih poslova. „Dominic Raab je čvrst i oštrouman. Nije osoba koju možete zastrašiti“, kazao je njegov bivši šef, bivši britanski ministar za brexit David Davis. „Lojalan je i discipliniran“.

Predstavnik je novog naraštaja konzervativaca koji su ušli u parlament u zadnjih deset godina. Sin je židovskog izbjeglice iz Češke koji je 1938. stigao u Britaniju. Otac mu je umro od raka kada mu je bilo samo 12 godina i majka ga je odgojila u anglikanskoj vjeri. Studirao je pravo na prestižnim sveučilištima Oxfordu i Cambridgeu.

Kao mladi pravnik specijaliziran za međunarodno pravo zaposlio se u odvjetničkoj tvrtki Linklaters, a kasnije se pridružio ministarstvu vanjskih poslova, gdje se bavio pitanjima terorizma na moru. U diplomatski tim britanskih odvjetnika koji su u Haagu istraživali ratne zločine Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića te liberijskog „gospodara rata“ Charlesa Taylora imenovan je 2003. godine.

Između 2006. i 2008. bio je šef kabineta Davida Davisa, tada konzervativnog ministra unutarnjih poslova u sjeni. U britanski parlament prvi je put izabran 2010. Pet godina poslije prvi put ulazi u izvršnu vlast, kad u vladi Jamesa Camerona postaje zamjenik ministra pravosuđa. Godinu poslije, uoči referenduma o brexitu, već je gorljivi aktivist u kampanji za izlazak iz EU-a. U vladu se vraća 2017. kao ministar pravosuđa, a zatim i stanovanja.

Theresa May imenovala ga je ministrom za brexit nakon ostavke Davida Davisa 2018., ali Raab nije oklijevao napustiti dužnost već tri mjeseca poslije nezadovoljan sporazumom o brexitu koji je May sklopila s Bruxellesom. Nakon ostavke Therese May natjecao se za predsjednika Konzervativne stranke, ali je poražen u drugom krugu glasovanja zauzevši 6. mjesto. Tada je podržao kasnijeg pobjednika, Borisa Johnsona, koji mu je uzvratio imenovanjem za ministra vanjskih poslova, prenosi Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments