Evo tko predvodi britansku zelenu tranziciju

Promjene na tržištu

Krizna vremena proizvela su naizgled paradoksalnu situaciju u kojon velike tvrtke preuzimaju primat u zelenoj tranziciji od tvrtki koje su se bavile samo obnovljivom energijom. Baš kao što je predsjednik uprave Royal Dutch Shella, Ben van Beurden, nedavno rekao u poznatom podcastu Industry Talks.

Rekao je tom prilikom kako Shell ne ulaže u zelenu tranziciju zbog ljubavi, nego zato što to njihovi korisnici od njih traže. Upravo se to dogodilo posljednjih dana na britanskom tržištu gdje su British Petrol i Total preuzeli većinu ugovora u sektoruu obnovljivih izvora energije, poglavito u izgradnji off shore vjetroelektrana.

Radi se o koncesijama koje je izdao britanski regulator na 1.2 milijarde dolara vrijedna posao razvoja morskih vjetroelektrana.

BP je na vrhuncu nadmetanja ponudio oko 80 posto više od prosjeka svojih konkurenata iz obnovljivih izvora na dražbi za parcele u vodama oko Engleske i Walesa. Britanska korporacija dobro poznaje ovo područje iz svojih naftnih operacija. Tako tvrtke s čistom energijom ulaze u novo doba natjecanja s tvrtkama iz sfere nafte i plina.

Analitičari predviđaju kako će energetski giganti skupo plaćati pobjedu na ovim natječajima, prije nego li im se ulaganje, u vidu proizvodnje električne energije isplati.

Izvršni direktor BP-a Bernard Looney očekuje da će projekt biti pokrenut u roku od sedam godina. Međutim, BP očekuje prinose od 8% do 10% od svojih budućih vjetroelektrana.

You may also like

0 comments