Evo tko je novi ruski premijer

Mihail Mišutin
Visoki dužnosnik nepoznat široj javnosti, Mihail Mišustin, kojega je Vladimir Putin u srijedu imenovao predsjednikom vlade, a treba ga potvrditi Duma, deset godina je na dužnosti ravnatelja porezne uprave na kojoj si je izgradio ugled uspješnog čovjeka.

Taj 53-godišnji Moskovljanin, inženjer po struci, zamijenio je Dmitrija Medvedeva koji je objavio da raspušta vladu nakon najave Vladimira Putina da će provesti velike ustavne reforme. Mišustin je “stvorio najbolji sustav prikupljanja poreza u svijetu”, objavila je javna televizija Rossija 24 odmah nakon vijesti o njegovu imenovanju.

Mihail Mišustin je krajem 1980-ih diplomirao na tehnološkom fakultetu u ruskoj prijestolnici, a 1998. ulazi u rusku upravu kao potpredsjednik porezne službe i zamjenik ministra zadužen za isti resor.

Ruski parlament razmotrit će u četvrtak imenovanje novog ruskog premijera kojeg je u srijedu imenovao Vladimir Putin, nakon nenadane ostavke vlade i najave ustavnih promjena.

Rasprava u ruskoj Dumi samo je formalnost jer je ona u potpunosti pod kontrolom zastupnika odanih Putinu, ocjenjuje agencija France presse.

Obnašao je visoke dužnosti u vladinim agencijama, a 2010. dolazi na čelo ruske porezne uprave sa zadaćom da je temeljito modernizira. Vladimir Putin ga je cijenio i više puta su se u javnosti zajedno pojavljivali, pa i u prigodi važne utakmice hokeja na ledu na kojoj svake godine u Sočiju sudjeluje ruski predsjednik.

Ipak, još je “prerano” da bi ga proglasili Putinovim mogućim nasljednikom, istaknula je za France Presse politologinja Ekaterina Šulman, koja misli da je Mišustin “ideološki neutralan lik”.

Neki analitičari ocjenjuju ipak da je Mišustin blizak bivšem ministru financija Alekseju Kudrinu, jednom od najuglednijih “liberala” u Rusiji, nasuprot klanu “silovika” proisteklih iz sigurnosne službe.

Putin trenutno obnaša četvrti mandat – prvi i drugi bio je od 2000. do 2008. a treći i četvrti od 2012. do 2024., budući da je mandat produžen na šest godina. Među mogućim kandidatima za njegova nasljednika spominju se moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin, ministar gospodarstva Maksim Oreškin i ministar energetike Aleksandar Novak.

Mišustin je oženjen i otac je troje djece. Godine 2015. zauzimao je 54. mjesto najbolje plaćenih visokih ruskih dužnosnika, po pisanju časopisa Forbesa, s prihodima od 2,7 milijuna eura (po sadašnjem tečaju rublja).

Putin je u srijedu u govoru o stanju nacije predložio referendum o ustavnim promjenama kojima bi se dio ovlasti predsjednika preselio na parlament i premijera, što je potez koji su mnogi protumačili kao manevar koji bi mu mogao omogućiti da ostane na vlasti nakon isteka aktualnog i posljednjeg predsjedničkog mandata.

Dosadašnji premijer Medvedev će ubuduće biti zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti, tijela kojem je na čelu Putin.

U godišnjem obraćanju o stanju nacije u srijedu Putin je rekao da zagovara promjene ustava kako bi Državna duma, donji dom parlamenta, dobila ovlasti da bira kandidate za ruskog premijera i druge ključne pozicije. Te Putinove izjave već su izazvale nagađanja o njegovim planovima nakon završetka sadašnjeg mandata 2024. godine, piše Al Jazeera Balkans

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije u parlamentu da je Rusija prvi put u povijesti postala svjetski lider u naoružanju, ali da nikome ne prijeti niti nameće svoju volju, javljaju svjetske agencije

‘Mi nikome ne prijetimo i ne namjeravamo nametati svoju volju’, istaknuo je Putin, dodavši da su ‘naši koraci za jačanje nacionalne sigurnosti poduzeti pravodobno i u dovoljnom opsegu’.

Po njegovim riječima, prvi put u povijesti postojanja raketno-nuklearnog naoružanja, uključujući i sovjetsko razdoblje, Rusija nikoga ne pokušava stići jer druge vodeće države tek trebaju napraviti oružje koje ima Rusija.

Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a trebaju pružiti primjer

Putin smatra da bi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a trebalo pružiti primjer za uklanjanje prijetnji novim ratovima. Podsjetio je na nepredvidive i nekontrolirane događaje na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi zadnjih tjedana i dana.

‘Vidimo da regionalni sukobi mogu postati prijetnja cijelom svijetu’, kazao je.

‘Vrijeme zahtijeva svijest o našoj zajedničkoj odgovornosti i stvarnim postupcima’, naglasio je Putin. ‘Države članice UN-a moraju biti primjer. Pet nuklearnih sila ima posebnu odgovornost za očuvanje i održivi razvoj čovječanstva’.

On je rekao da tih pet zemalja morati pokrenuti ‘mjere za neutraliziranje prijetnji globalnim ratom, osmisliti nove pristupe za jamčenje stabilnosti širom svijeta, koji bi u potpunosti uzeli u obzir političke, ekonomske i vojne aspekte suvremenih međunarodnih odnosa’.

Putin je također predložio reformu ruskog ustava kojom bi se ojačale ovlasti parlamenta, s time da se očuva predsjednički karakter političkog sustava. Osnovna ideja te mjere je ojačati ulogu parlamenta u formiranju vlade.

Putin je tako predložio da Državna duma, donji dom parlamenta, dobije ovlasti da predlaže kandidate za ruskog premijera, potpredsjednike vlade i ministre, a da zatim predsjednik imenuje nominirane kandidate.

‘Predlažem promjenu… poretka i davanje ovlasti Državnoj dumi ne samo da odobrava nego i predlaže kandidate za predsjednika vlade Ruske Federacije. Zatim, na prijedlog premijera, sve potpredsjednike vlade i savezne ministre’, rekao je Putin dodavši da će predsjednik države biti obvezan imenovati predložene kandidate.

Također je predložio pooštravanje kriterija za predsjedničke kandidate. Oni bi morali živjeti u Rusiji najmanje 25 godina i ne bi smjeli ni u jednom razdoblju posjedovati drugo državljanstvo.

Kazao je kako se slaže s tim da nitko ne može obnašati više od dva predsjednička mandata zaredom, ali da ne smatra to pitanje ključnim. Putin se po sadašnjem zakonu ne može kandidirati nakon 2024. kada mu ističe sadašnji mandat. Istaknuo je također da Rusija mora ostati ‘snažna predsjednička država’ u kojoj će predsjednik zadržati pravo određivanja misija i prioriteta vlade, te pravo smijeniti svakog člana vlade i imenovati šefove svih sigurnosnih službi.

Istupio je s inicijativom za održavanje referenduma o paketu ustavnih amandmana. Pritom smatra da nije potrebno usvajanje novog ustava.Amandmani bi trebali dati nacionalnom zakonodavstvu prvenstvo pred međunarodnim sporazumima i odlukama međunarodnih tijela u slučajevima kada su u suprotnosti s ruskim ustavom. Rusija trenutačno stavlja međunarodno pravo iznad svojih zakona.

Putin je istaknuo da je Rusija obvezna zaštititi povijesnu istinu o pobjedi u Drugom svjetskom ratu, kojeg Rusija naziva Velikim domovinskim ratom. ‘Ove godine proslavit ćemo 75. godišnjicu pobjede u Velikom domovinskom ratu. Deveti svibnja u Rusiji je najveći i sveti praznik. Ponosni smo na generaciju pobjednika, sjećamo se njihovog junaštva. Naše sjećanje nije samo štovanje junačke prošlosti. Ono služi našoj budućnosti, nadahnjuje nas i jača naše jedinstvo. Obvezni smo štititi istinu o pobjedi jer u suprotnom što ćemo reći našoj djeci ako se laži budu širile svijetom poput epidemije?’

Putin je rekao da je nezadovoljan stopom nataliteta u Rusiji. ‘U Rusiji danas živi gotovo 147 milijuna ljudi, ali je zemlja ušla u veoma teško demografsko razdoblje jer stopa nataliteta ponovo opada’, upozorio je predsjednik.

Stopa nataliteta bila je 1,5 prošle godine. ‘To nije dovoljno za našu zemlju’, naglasio je. Po njegovim riječima, niski prihodi u većini kućanstava s djecom izravno ugrožavaju rusku demografsku budućnost te je predložio niz mjera za potporu obiteljima.

You may also like

0 comments